Must și fructe de toamnă

0

Tudorița Mihai, București
Draga mea revistă Practic Idei,
Revin cu câteva rânduri despre recolta din grădina noastră.
De primăvara și până toamna muncim cu toții la fiica mea, care locuiește în comuna Radovanu, jud. Călărași. Avem pământ foarte mult, jumătate din pământ este în arendă la asociațe, cealaltă jumătate o muncim noi. În luna mai se coc căpșunele, trebuie săpate, udate, apoi culese și vândute în diferite piețe din București, apoi din ultima mână fac compoturi, dulcețuri și gem. Vine și vara și uite așa fiecare anotimp cu recolta specifică.
Dar toamna este anotimpul cel mai bogat în legume și fructe, totodată și cel mai frumos. Îmi plac adierea vântului, diminețile mai friguroase, cum totul în jurul tău se îngălbenește, iar frunzele pomilor cad. În această perioadă sunt la fiica mea, la țară. Am cules toate legumele și fructele. Am adunat roșiile, ardeiul, vinetele, gogoșarii, conopida, ridichile negre, morcovii, dar a mai rămas de recoltat varza. Am pregătit zacuscă, ardei umpluți cu varză albă, bulion și tot felul de legume preparate în casă, să nu mai cumpărăm, nici eu și nici fiica mea. Îmi aduc acasă, în București, diferite produse și astfel putem să facem puțină economie, plus că așa consumăm legume și fructe sănătoase, stropite doar cu var împotriva dăunătorilor.
Acum culeg și fructele de toamnă: prunele, merele, perele, apoi gutuile galbene din care fac compoturi, dulcețuri și gem. Perele și gutuile mai tari le așez în lădițe, sub ele pun hârtie. Le așez doar pe un singur rând, apoi pun lădițele una peste alta și avem toată iarna fructe proaspete. La fel procedez și cu nucile, pe care le bag în sac de hârtie și le așez în beci. Vă sfătuiesc să nu păstrați nucile în sac de plastic, deoarece se înnegrește miezul de nucă.
După ce culegem strugurii venim acasă cu ei, îi stoarcem cu storcătorul, apoi mustul îl punem în butoi. După ce fierbe mustul, se astupă butoiul și nu se umblă la el 6 săptămâni. Eu nu beau, așa că eu și nepotul Darius ne facem vin tăiat, adică must fiert: pun must în 2 găleți, îl fierb o oră și-l amestec cu o lingură de lemn, apoi îl torn în sticle de sticlă și îl astup cu smoală.
Îmi ești dragă, toamnă bună și bogată, dar totul în urma ta rămâne pustiu, după ce cad și toate frunzele pomilor nu mai rămân decât gingașele crizanteme, ce înfloresc până vine prima zăpadă.
Foto: arhiva Practic
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply