Mușcatele petrec iarna în balcon sau cameră

0

Tudorița Mihai, București
Dragă redacție Practic Idei,
Vă scriu din nou despre plantele mele dragi și vă rog să mă ajutați la identificarea unei flori.
Vă mulțumesc foarte mult pentru că am avut ocazia să-mi regăsesc scrisorile publicate în paginile revistei și totodată vă confirm primirea banilor. Din pacate, nu am avut timp să răspund deoarece am avut multă treabă la țară, la fiica mea, Lidia, din com. Radovanu din jud. Călărași. De data aceasta vă scriu un articol despre o floare interesantă și mușcatele de la fiica mea din grădină.

flori
Foto: Tudorita Mihai
Am în fața blocului o grădiniță unde am pus tot felul de flori; vecina mea, Maria, care stă la parter, are și ea partea ei de grădiniță, unde a plantat în primăvară niște bulbi subțiri, aduși de la sora ei. Mi-a pus și mie în partea mea de parcelă 2 bulbi. Fiindcă au fost îngrijiți, săpați și udați s-au prins, au crescut înalte plantele, apoi au înflorit și au ajuns să măsoare aproape 2 m. Plantele au făcut niște flori galbene, parcă ar fi soarele pe pământ. Nu știu cum le cheamă, dacă știți, vă rog să-mi spuneți pentru că mă întreabă multă lume care trece prin fața blocului, cum se numesc aceste minunate flori.
V-am tot scris despre cele mai frumoase flori, mușcatele, pe care le iubesc foarte mult, atât eu, cât și fiica mea. Când merg la ea și intru în curte mă întâmpină Mormăilă, piticul care este așezat pe un scaun și „păzește o mușcată adăpostită sub scaun, apoi încep rândurile cu fel și fel de mușcate. Atât mă încântă priveliștea aceasta, încât parcă nu aș mai pleca de lângă ele. Mai avem și o aloe care împlinește 3 ani, iar la primăvară este tocmai bună să rupem din ea frunze ca să facem o alifie pentru tăieturi și pentru spălarea părului. Nu am cum să rămân indiferentă la câtă muncă depunem în fiecare an în grădina cea mare, seră, dar și la flori. Florile te fac mai vesel, oricât de supărat ai fi. În toamnă, Lidia le-a amenajat o cameră atașată de casă, cu o sobă și are unde să le adăpostească toată iarna, nu trebuie să lași mușcatele să dea bruma peste ele. Iar dacă le ții afară până toamna târziu, trebuie să le adăpostești cumva sub streașină etc. Oricum mușcatele care petrec vara afară cresc mai frumos și sunt mai sănătoase. În această încăpere încălzită, mușcatele fiicei mele vor trece cu bine peste iarnă. Desigur, vor primi apă mai puțină, în general, în funcție de temperatura din cameră.
Dar și eu am mușcate în grădinița din fața blocului, cât a fost doar răcoare, le-am așezat pe palierul blocului apoi când s-a făcut tare frig, le-am mutat în balcon la geamuri, să aibă lumină. Am observat că le merge foarte bine acolo an de an. Nu pot să renunț la florile mele; sunt ca și copiii mici, nu le îngrijești, nu cresc, nu înfloresc. În fiecare an le schimb pământul, primăvara, de Florii, să crească frumoase și să înflorească până toamna târziu. Toate cele bune!
Foto: Tudorița Mihai

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply