Mușcatele înfloresc bine dacă au mult soare

2

Maria Iliescu, Ploiești, jud. Prahova
Stimată redacție, și dragi colaboratori,
Încerc în cele câteva rânduri să povestesc cum îngrijesc plantele pe care le iubesc nepus și mă voi referi la mușcate.
Mușcatele sunt plante de apartament, ce se cultivă foarte ușor. Cu frunze palmate, dantelate sau parfumate, curgătoare, drepte sau pitice, cu flori roșii, roz, albe, grena, lila sau în degrade, involte sau simple. Mușcatelor curgătoare, primăvara le schimb pământul cu altul format din pământ de grădină, nisip și mraniță, scurtez lăstarii care au crescut prea lungi până la trei noduri, pun la înrădăcinat lăstarii tăiați în apă sau pământ cu nisip, așez ghivecele pe jardiniere lângă casă, unde au lumină, soare, unde sunt ferite de curenții de aer rece, casa fiind cu fața spre sud, deci au toate condițiile necesare.
Am grijă să le afânez pământul, să le ud cu apă de ploaie. De câte ori este nevoie, mai ales în iulie și august, le administrez mușcatelor îngră­șământ numai de la păsări, le înlătur florile trecute și frunzele veștejite, le verific starea de sănătate, iar pe cele pe care le-am pus la înrădăcinat la semiumbră, le aduc la soare lângă cele mature.
Toamna răresc udatul la plantele mature, nu le mai administrez îngrășământ, adaug pământ la cele care au nevoie, le stropesc preventiv cu Mospilan și Dithane, le pregătesc pentru a întâmpina iarna. Mușcatele curgătoare mature le duc pe hol, unde intră într-o pauză de 6 săptămâni, pe cele tinere le așez pe jardiniere, le ciuperc vârfurile pentru ramificare, le ud, dar mai puțin decât vara, le curăț frunzele uscate și le verific temperatura (cu termometrul) și să nu fie dăunători. Îngrijind în acest fel mușcatele curgătoare, ele înflorec până toamna târziu și mă răsplătesc cu o bogăție de flori.
Mușcatele drepte beneficiază și ele de aceleași condiții, numai că iernează în pivniță, nu le mai ud decât după o lună foarte puțin, primăvara le scurtez lăstarii, îi pun la înrădăcinat la semiumbră, iar ghivecele cu plantele mature le așez pe rafturi la soare și lumină, pe cele prea dese le răresc și le plantez în grădină.
Îndrăgesc și crinul Lilium tigrinium, cunoscut la noi sub denuirea de Pălăria turcului. Este o plantă de grădină, dar poate fi cultivată și în ghiveci, însă durata de viață este mai scurtă; este plantă bulboasă, foarte decorativă prin coloritul petalelor și forma lor, a picurilor maro care sunt pe petale, are flori superbe, de diferite culori, unele parfumate, se cultivă ușor, nu este pretențios la condițiile de sol, însă are nevoie de lumină multă, soare sau semiumbră. Am și eu acest crin de mult timp, îl cultiv în grădină, unde are multă lumină și soare, este între tufele de trandafiri care îl protejează de vânt, în pământ bine drenat, îi aplic îngrășământ de păsări, îl ud la 7-8 zile, îl înmulțesc prin despărțirea bulbilor, după ce s-au trecut florile și dacă este necesar, și prin semințe, niște bobițe apărute la subsuoara tijelor florale.
Foto: Monica Viericiu (arhiva Practic)

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: De ce prefer muscatele | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum ierneaza muscatele | Revista Practic idei

Leave A Reply