Mușcatele curgătoare formează adevărate perdele de flori

0
ghiveci cu muscate
Foto: arhiva Practic Idei
ing. Mariana Muntenaşu, Bârlad, jud. Vaslui
Dragă redacție,
Mă bucur că există mulți oameni dornici să împărtăşească din cunoştințele şi experiențele lor şi celorlalți. Vă invit să cunoaşteți şi să îndrăgiți muşcatele.
Mușcata (Pelargo­nium zonale) în­­fru­­musețează din vremuri imemoriabile grădinile şi geamurile satelor româneşti. Prin coloritul viu al florilor, muşcatele însuflețesc spațiile închise constituind principale centre de atracție. Ele îndeplinesc diverse roluri: estetic – prin înfrumusețarea spațiilor unde sunt amplasate, farmaceutic – pețiolul frunzelor fiind folosit ca supozitor pentru combaterea constipației la sugari, iar frunzele pentru dureri de cap şi vindecarea rănilor și  alimentar – frunzele de muşcată creață fiind utilizate la aromatizarea dulcețurilor şi a ceaiurilor.
Aceste plante sunt astăzi reginele balcoanelor celor mai impunătoare clădiri din oraşe sau din stațiunile turistice. Specia de muşcată care ne încântă astăzi este o soră a muşcatei obişnuite (Pelargonium zonale) şi se numeşte muşcată curgătoare sau muşcată nemțească (Pelargonium peltatum). Plantele de Pelargonium peltatum au tulpini târâtoare şi flori lung pedunculate simple sau invoalte (bătute) de culoare albă, roz, roşie, bordo sau diferite alte nuanțe.
Se înmulțesc în special prin butaşi de tulpină ce se pot realiza în tot cursul anului, de preferat la începutul toamnei (septembrie-octombrie) şi primăvara (februarie-martie). Un butaş trebuie să aibă minim doi muguri, 1-2 internoduri, 1-2 frunze (la vârf) şi se plantează într-un amestec format din: pământ de frunze, pământ de grădină şi turbă. Butaşii se păstrează la umbră pentru o mai bună înrădăcinare; temperatura solului trebuie să fie de 15-16 grade Celsius şi se pulverizează aproape zilnic cu apă.
Muşcatele trebuie îngrijite cu dragoste şi atenție:

  • pliveşte periodic buruienile din ghivece;
  • udă-le cu regularitate (zilnic – vara şi la uscarea pământului – iarna);
  • aplică îngrăşăminte (o dată la 2 săptămâni vara, la 5-6 săptămâni iarna);
  • schimbă ghivecele în corelație cu mărimea plantelor;
  • îndepărtează frunzele şi florile uscate;
  • realizează tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor (la apariția acestora):
  • aşază plantele astfel încât să primească lumină din vest şi est (cea mai bună pentru înflorire) şi vei fi răsplătit prin frumusețea „perdelelor” de flori.

Atenție: în perioada de iarnă, din cauza luminii în cantități reduse, a insuficientei aerații a spațiilor şi a temperaturilor prea mici sau prea mari din locuințe, plantele de Pelargonium peltatum formează flori puține. Pentru a avea plante frumoase cu flori multe, mai ales în perioada caldă a anului, este nevoie ca în ghivece sau jardiniere să fie sădite anual plante tinere (butaşi), reîntinerirea asigurând o înflorire continuă a acestei specii. Vă doresc mușcate frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply