INTERVIU CU SPECIALIST! Muşcata regală

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Vara mai ales florile bogate ale muşcatelor se revarsă din jardiniere aducând voia bună, aşa că nu ne miră că sunt cele mai îndrăgite şi cultivate flori. Despre ele am discutat cu domnul profesor de biologie Petrea Chiru din Galaţi, care ne-a prezentat o specie foarte îndrăgită.
Există o regină a muşcatelor?
Pentru că este sezonul muşcatelor, vă voi face cunoştinţă cu o specie de muşcată, care, deşi are o perioadă mai scurtă de înflorire faţă de celelalte surate, merită cultivată datorită florilor mari, divers şi ingenios colorate. Muşcata regală este numele ei (Pelargonium  grandifl orum  sin.  P.  domesticum)  şi creşte până la 60 cm înălţime, iar frunzele rotunjite sunt aspre, cu marginile dinţate şi, în funcţie de soi, adânc crestate. Aceste muşcate se mai numesc Martha Washington sau muşcate nobile şi merită atât denumirile ştiinţifice, cât şi cele populare.
Care ar fi motivele pentru care ne recomandaţi să le cultivăm? Dezavantajul, după cum spuneam, este acela că muşcatele regale au o perioadă de înflorire limitată, de la începutul primăverii până la mijlocul verii. Avantajele, însă, mă îndeamnă să le recomand. Florile (până la 10 în inflorescenţă) sunt foarte mari, de 5-7 cm fiecare, au o dispunere specială a petalelor şi cu volănaşe, pătate catifelat sau dungate cu a doua culoare.
Care sunt cerinţele biologice ale muşcatelor regale?
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Preferă un loc răcoros (ca toate muşcatele), dar fac faţă şi căldurii (ideal ar fi 21-24 grade Celsius), iarna temperatura nu trebuie să scadă sub 0 grade Celsius. Vara pământul trebuie lăsat să se usuce între două udări, iar pe timp de iarnă să udaţi mai puţin. Atenţie, nu suportă nici ele excesul de apă! Fertilizaţi cu un îngrăşământ sărac în azot (N) din primăvară până toamna. Pentru a stimula îndesirea tufei, tundeţi-o toamna la jumătate din lungimea tulpinilor. Trebuie să ştiţi că temperaturile scăzute (5-10 grade Celsius) timp de cel puţin două luni stimulează formarea florilor în primăvară. Dacă este cazul, se transplantează primăvara, într-un ghiveci mai mare. Suportă într-o anumită măsură soarele direct în orice anotimp, dar feriţi planta de arşiţă.
Cum putem înmulţi aceste muşcate?
Înmulţirea se face prin butaşi de tulpini fragede pe toată perioada caldă, dar şi prin butaşi semilemnoşi la sfârşitul verii (august) şi toamna. Faţă de muşcata zonală (Pelargonium zonale sin. P. hortorum), butaşii nu trebuie lăsaţi să se usuce 1-2 zile. Eu îi plantez direct în ghiveci într-un amestec de pământ de grădină şi puţin nisip. Prinderea durează aproximativ o lună, dacă se ţin într-un loc semiumbrit la 16-18 grade Celsius.
Flori frumoase şi să auzim numai de bine!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply