Murăturile, medicament (II)

0

Murăturile atât de iubite iarna nu sunt doar gustoase, ci pot fi considerate adevărate medicamente. Iată ce motive există să le includeți în meniu.
Caută și prima parte a articolului!
Când începe fermentația, murăturile în apă rece și sare se aerează, adică se vântură (pritocește, se scoate saramura în alt vas) sau se barbotează (se suflă aer în saramură printr-un furtun) pentru a favoriza o a doua fermentație, cea acetică, aerobă, care are nevoie de oxigen. În acest caz se formează o cantitate mică de acid acetic (oțet) care conservă și împiedică dezvoltarea bacteriilor dăunătoare murăturilor. Tot împotriva microorganismelor dăunătoare în murături se pun hrean, usturoi, mărar, ardei iute, semințe de muștar, țelină, frunze de vișin, morcov, care dau în plus aromă și gust plăcute, dar le și mențin tari. Dacă saramura este slabă, se poate adăuga sare cu prilejul vânturării, altfel moarea se băloșește (se îngroașă, se întinde), iar murăturile încep să se înmoaie și se macerează. Vânturarea uniformizează și concentrația de sare.
Atenție! Nu aruncați zeama murăturilor (moarea) rezultată din fermentația cu sare și apă rece (nu cea din murăturile cu oțet sau cu apă caldă). Acidul lactic din ea crește imunitatea și scade febra, apărând organismul de microbi. Antioxidanții previn cancerul. Moarea tratează afecțiuni hepatice, respiratorii (tuse, răgușeală, astm bronșic), este benefică tubului digestiv (microfloră, tranzit, balonare, constipație, detoxifiere). Zeama este bogată în vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C. Este bine-cunoscut efectul de ameliorare și prevenire a mahmurelii și tot ea previne crampele musculare. Având probiotice, zeama poate fi folosită în tratamentul cu antibiotice pentru că protejează bacteriile (microflora) intestinale. Se știe, de asemenea, că moarea tratează aftele și migrenele.
Referitor la varza murată, care este considerată „campioana sănătății”, nutriționiștii spun că aceasta este mai folositoare decât cea proaspătă. Prin murare crește cantitatea de vitamina C și este singura legumă care are vitamina B 12. Despre gogonele trebuie spus că cele crude sunt toxice, dar prin murare substanțele toxice sunt inactivate, iar cele benefice sunt amplificate.
Caută și a treia parte a articolului!
Text: Petrea Chiru
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply