Murăturile, medicament (I)

0

Murăturile atât de iubite iarna nu sunt doar gustoase, ci pot fi considerate adevărate medicamente. Pentru a vă convinge, citiți ce argumente vă ofer.
În Mesopotamia (teritoriu de azi al Siriei, Irakului și Turciei) se foloseau de acum 4000 de ani, în China, legumele erau murate încă de acum 2000 de ani (în special varza), tracii murau castraveți, Cezar și Napoleon hrăneau soldații cu murături, James Cook și Cristofor Columb foloseau în hrana marinarilor varză murată împotriva avitaminozelor și scorbutului. Chiar Cleopatra, regina Egipului, datora o parte din frumusețe murăturilor.
Murarea are loc în urma unui proces de fermentație lactică, fermentație (acrire) care se desfășoară în absența oxigenului (anaerobă), sub acțiunea bacteriilor lactice, proces în care se formează acid lactic, antioxidanți, păstrându-se mineralele, vitaminele și alte substanțe folositoare din legumele pe care le murăm. Murăturile sunt probiotice naturale (conțin „bacterii prietenoase” – lactobacili) asemănătoare celor din iaurt, probiotice care protejează microflora (bacterii) digestivă. Probioticele sunt adevărate antiseptice în pneumonii, iar antioxidanții (folați) sunt necesari în formarea celulelor sangvine. Vitaminele C, A, E sunt antioxidanți puternici în lupta împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și cancerul. Nu trebuie uitată vitamina K, antihemoragică. Murăturile au și alți compuși anticancerigeni (glucozinolați) și hepatoprotectori (sulforafan). În murături se găsesc o serie de minerale precum calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, cupru, mangan, zinc, cu rol în desfășurarea multor procese fiziologice din organism. Murăturile conțin fibre alimentare cu rol detoxifiant al colonului, importante în tranzitul intestinal și constipație, îmbunătățind digestia și controlând diabetul zaharat. Murăturile sunt folosite și în curele de slăbit (nu și cele din comerț, care au îndulcitori și alte ingrediente). Au calorii puține (un castravete are 4 calorii), au fibre alimentare care dau senzația de sațietate, fiind sărate, vei bea mai multă apă și-ți vei umple stomacul cu apă. Mai mult, digerarea lor arde grăsimile, iar gândul la murături taie pofta de dulciuri.
Caută și partea a doua a articolului!
Text: Petrea Chiru

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply