Murături pentru sănătate

0

Viorel Pricob, Suceava
Dragi prieteni,
Cred că nu există cămară românească în care toamna să nu se așeze, unul după altul, borcane cu cele mai alese murături… numai bune pentru savurat în zilele reci, de iarnă, când lemnele pocnesc în foc.
Se pare că povestea murăturilor începe undeva în India, acum 4000 de ani și de atunci și până astăzi, metodele s-au îmbunătățit, evoluând odată cu omenirea. Se spune chiar despre vestita regină egipteană, Cleopatra, că ar fi avut o pasiune pentru murături și că frumusețea sa s-ar fi datorat și consumului de murături. Fără îndoială, noi, românii, am făcut o adevărată tradiție din umplerea cămărilor cu cele mai alese murături. Și bine am făcut, întrucât acestea, consumate cu moderație, aduc adevărate beneficii pentru sănătate. Sursă importantă de fier, calciu și magneziu, acestea revigorează organismul, fiind foarte bogate în antioxidanți. În plus, pentru că în prepararea murăturilor se folosesc condimente, cine le include în alimentație reduce riscurile apariției afecțiunilor digestive.
Cine a trăit la sat, își aduce aminte că bunicii noștri foloseau murăturile ca remedii naturale împotriva viermilor, dar și pentru a fortifica organismul și a-l proteja de boli. Există, desigur, și contraindicații, cum ar fi persoanele care au probleme serioase cu ficatul sau cu rinichii. Acestora, medicii le recomandă să consume murături în mod moderat sau chiar deloc, în funcție de gravitatea afecțiunilor de care suferă. Persoanele sănătoase pot beneficia de calitățile murăturilor în cadrul unor diete pentru remineralizarea organismului, iar unele studii recente spun că acestea au și o acțiune favorabilă împotriva cancerului, datorită conținutului de substanțe care anihilează radicalii liberi. Dincolo de aceste aspecte, nu este la români masă de sărbătoare iarna la care să nu fie prezente, la loc de cinste, cele mai alese murături, în culori și gusturi minunate, iar noi, oamenii gospodari, ne mândrim cu iscusința cu care așezăm în cămară roadele bogatei toamne.
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply