Munții Apuseni, amintiri de vis

0

Dóra Szabó, loc. Cehu Silvaniei, jud. Sălaj
Stimată redacție, dragi cititori,
Vă scriu despre excursia de două zile făcută cu doi prieteni în Munții Apuseni. Cele văzute de noi au rămas de neuitat pentru o viață.
Cu ani în urmă am avut ocazia să întâlnesc noi colegi la locul de muncă. Ei mi-au devenit mai târziu prieteni foarte buni. Erau o pereche de tineri căsătoriți de prin zonă. Fiind pasionați de excursii, împreună am descoperit foarte multe locuri noi, de o frumusețe rară. Deoarece iarna se apropie pe furiș, vă prezint zona Vlădesei din Munții Apuseni. Este o zonă binecuvântată de Dumneze, cu munți impunători și oameni primitori, care te întâmpină cu pâine și sare atunci când ajungi în acele locuri minunate.

Muntii Apuseni cascada
Foto: Dóra Szabó
Cel mai accesibil obiectiv turistic din zonă este traseul care cuprinde o cascadă mirifică „Vălul Miresei”, ce trece pe lângă Pietrele Albe și se termină la Cabana Vlădeasa la 1.400 m altitudine. Cel mai mare avantaj al traseului este faptul că se poate ajunge la el și cu autoturismul, urmând drumul Huedin-Răchițele, jud. Cluj. Este locul ideal să te relaxezi după o săptămână de muncă, să te bucuri de frumusețile naturii, să admiri peisajele minunate. Conform legendei povestite de oamenii locului, o mireasă a căzut de pe stânci, voalul ei rămânând agățat. Nuntașii au plâns-o îndelung pe sărmana mireasă și din lacrimile lor s-a format cascada înaltă de 50 m, cea mai mare și frumoasă din Munții Apuseni. Iarna oferă o priveliște și mai fascinantă, după ce mare parte a apei îngheață, formându-se un joc de lumini de nedescris.
Amatorii de experiențe tari pot să participe și la concursul de escaladă pe gheață, care se desfășoară în fiecare an la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie și este deschis atât profesioniștilor, cât și amatorilor. Puteți să continuați drumul, până la cabana Vlădeasa, unde proprietarii întotdeauna vă așteaptă cu brațe deschise, mese copioase și iarna cu vin cald, care aduce voia bună. Poți ajunge cu mașina sau pe poteci. Cabana are mai multe camere, fiecare cu sobă de teracotă și apă caldă permanent. Sunt multe trasee turistice, care însă nu necesită efort fizic mare și nici pregătire.
Foto: Dóra Szabó

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply