Motanul Cezar s-a schimbat

1
barbat cu pisoi gri
Foto: Virginia Hrehoresen
Virginia Hrehoreșen, loc. Vidra, jud. Vrancea
Stimați prieteni,
Vă mulțumesc că mi-ați publicat articolul în nr. 12/2013 la pag. 7 și că a fost premiat. Îmi cer scuze că nu v-am scris până acum, dar vă urez pentru anul acesta multă sănătate, împliniri tuturor persoanelor din redacție, revistei apariție îndelungată, iar cititorilor sănătate și să trimită cât mai multe și interesante articole.
Dar să vă povestesc despre motanul birmanez Cezar. V-am scris că întreaga familie iubește animalele. Am avut de-a lungul timpului două pisici maidaneze foarte frumoase, curate și jucăușe, dar le-am pierdut. După o perioadă a trebuit să merg la București, la un control medical. În gară m-a așteptat nora. Am ajuns acasă unde am avut o surpriză de proporții. În hol, când mă dezbrăcam de palton, s-a deschis ușa de la sufragerie și am zărit pe canapea o frumoasă pisică birmaneză. Într-o fracțiune de secundă mi-a trecut prin minte că (pe atunci) nora nu suporta animale în casă (iar acum crește un câine lup, pe care îl iubește foarte mult), iar feciorul meu suferea de alergie. Nora a văzut mirarea de pe fața mea și mi-a spus: „Mamă, știu că v-a murit pisicuța neagră și tata a plâns foarte mult, așa că v-am făcut rost de alta!”. Nu puteam să-i spun că soțul mi-a zis clar să nu mai aduc nicio pisică, pentru că a plâns mult când au murit cele 2 pisici, dar totodată nu o puteam dezamăgi pe nora mea. Mă gândeam cum voi merge cu pisica pe tren și ce va spune soțul meu. Am intrat în sufragerie și m-am așezat lângă motănel (era băiat) și am vrut să-l mângâi, dar surpriza a fost mare. A început să mă zgârie, să scuipe, se uita la mine cu ochi fioroși și i se zburlise părul, mai apoi a fugit sub canapea.
Am rămas dezamăgită, deoarece eram învățată cu pisicuțele de dinainte, care veneau în poala mea când eu eram pe canapea și lucram și se jucau, se alintau. Cât am stat, 4 zile, nu am reușit să mă împrietenesc cu el, dar a venit și timpul să plec acasă. L-am băgat într-o sacoșă de pânză și până la gară a stat cuminte în trolebuz, iar în tren până la urmă l-am scos în poala mea și a stat foarte cuminte, dar îl simțeam încordat și tremura. În tren a fost admirat, iar o doamnă m-a sfătuit ca acasă să-l țin vreo 2-3 zile într-o cameră cu lumină mai puțină, ca să poată să-și revină. Am ajuns acasă și l-am „cazat” în toaleta de serviciu, i-am pus tăviță cu nisip, apă, mâncare și am lăsat ușa întredeschisă. După două zile a început să iasă foarte timid și să inspecteze casa. Stăteam la Brăila la bloc. Au trecut zile și a început să stea în sufragerie pe canapea, dar nu te accepta lângă el și nici vorbă să îl atingi. Mânca foarte bine mâncarea pentru pisici, granule și pliculețe cu cărniță și a început să se îngrașe. Venind primăvara, noi trebuia ca sâmbăta și duminica să fim la Videa (unde locuiesc acum) pentru renovarea casei și îl luam cu noi într-o poșetă mare, veche, unde stătea cuminte și uneori cerea să stea în mașină jos la picioarele mele. În curtea casei îi plăcea foarte mult să se plimbe și să exploreze locurile.
În luna iunie pe 10, băiatul de la București avea nuntă și am adus la Vidra câinele lup și pisica, motănelul Cezar și trei zile au stat singuri. Pentru pisică am lăsat întredeschisă ușa unei camere, unde ea era învățată să doarmă, le-am lăsat apă și mâncare. Au fost foarte cuminți și ne-am bucurat că nu au făcut rele. Am mai stat câteva zile și a trebuit să plecăm, dar în ziua plecării pisica a plecat de acasă și nu a venit până la ora plecării. Am plecat și ne-am întors după o săptămână. După încă o săptămână soțul aude un miorlăit pe acoperișul bucătăriei, a ieșit afară și a avut o întâlnire emoționantă. Cezar al nostru parcă plângea după cum miorlăia și întindea lăbuțele spre el. Din acel moment a fost o schimbare în comportamentul lui Cezar, tot timpul era lângă noi oriunde ne duceam, voia să-l mângâiem, să-l luăm în brațe, afară în grădină era la picioarele noastre. Închipuiți-vă că dintr-un motan rebel, a devenit foarte apropiat, dormea cu noi în pat acum, cerea dragostea noastră pe care noi i-am acordat-o de la început, dar el o refuzase.
Dar să nu credeți că năzdrăvanul nostru și-a încheiat aventurile. A început să plece prin vecini și să fure pui, cu toate că era foarte bine hrănit. Am intrat în conflict cu vecinii și am dat motanul unei doamne ce locuia mai departe. Îmi plângea inima după Cezar, dar vecinii amenințau că dacă îl prind îl omoară. L-am dat, dar peste vreo săptămână ne-am trezit cu Cezar acasă, slab, cu blana plină de scaieți, murdară, dar era foarte bucuros, era cu noi. L-am curățat, spălat, l-am mângâiat, și el se alinta, se tăvălea în pat, venea în brațele mele, se freca de gâtul și fața mea și miorlăia într-un fel ca și cum m-ar fi certat că l-am dat sau că mă iubește mult. Tehnicianul veterinar ne-a spus să-l castrăm, așa nu mai pleacă de acasă și atunci am plecat urgent la Focșani și l-am castrat; medicul ne-a asigurat că nu mai pleacă de acasă și că va deveni mai leneș, se va îngrășa și chiar așa a fost.
În scurt timp a devenit un motan mai matur, mai mare și mai puternic. Dar Cezar avea o problemă cu motanul vecinei mele care tot timpul tranzita curtea noastră, un motan matur, mare, gras și puternic și am văzut o luptă între ei care pur și simpu m-a îngrozit. A venit iarna și la un moment dat am văzut că Cezar are la gât, spre cap, o umflătură și nu ne dădea voie să-l atingem. S-a dus în podul magaziei unde a stat vreo 2-3 zile, iar când a venit ne-am îngrozit. Avusese un abces în urma unei mușcături din lupta cu motanul rival care se spărsese și acum și atârna pielea ruptă. Imediat am mers la Focșani la medic, care l-a curățat, dezinfectat și l-am vaccinat. I-am cumpărat un spray și o pudră cu antibiotic și astfel în timp rana s-a videcat. Spre primăvară, după o altă bătaie i-a fost atins ochiul drept și a trebuit operat. Cezar a devenit un motan foarte frumos, matur, dar cineva mi l-a furat. Mi-aș dori o altă pisică, dar am un cățeluș, care nu suportă pisicile. Voi scrie și despre el. Iubiți animalele!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Motanul Titu merge în vacanta | Revista Practic idei

Leave A Reply