Morcovii, bogați în vitamine și minerale

3
radăcini
Foto: arhiva Practic Idei
Maria Todireanu, loc. Roman, jud. Neamț
Dragi prieteni, Una dintre cele mai prețioase legume este morcovul; nelipsit din bucătărie, acesta se găsește și se consumă tot timpul anului.
Morcovul reprezintă o sursă importantă de vitamina A, B, C, provitamină A (caroten), fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, zaharuri etc. Gustul dulceag și aroma plăcută face să fie consumați atât gătiți cât și cruzi, ca atare sau sub formă de suc în diverse combinații. Morcovul sporește numărul globulelor roșii și procentul hemoglobinei, stimulează funcțiile hepatice, este un bun cicatrizant gastric, favorizează lactația, previne îmbătrânirea și apariția ridurilor, este un reglator intestinal (previne atât diareea, cât și constipația); foarte frecvent este folosit în pediatrie, atât pentru copilul sănătos, cât și pentru cel cu diverse tulburări digestive, este foarte bine tolerat de aceștia.
 diareea la copiii mici se tratează cu faimoasa supă de morcovi care se pregătește astfel: 500 g morcovi se curăță, se taie în bucăți și se fierb într-un litru de apă până când aceștia se înmoaie complet; se face un piure, apoi se adaugă apa clocotită până se ajunge la 1 litru, se adaugă și puțină sare. Această supă se ține la rece și se consumă în 24 ore, acest regim trebuie ținut 2-3 zile după care se revine treptat la alimentația normală. Se poate da și suc de morcovi cruzi, în locul supei de morcovi, însă acesta trebuie diluat cu apă.
 pentru a grăbi ieșirea dinților la copiii mici, li se va da un morcov crud să roadă.
 la sugarii cu intestine sensibile, laptele se va dilua cu supă de morcovi, preparată cu 200 g la litru, se dă o parte supă, o parte lapte, până la vârsta de 3 luni, apoi o parte supă și 2 părți lapte.
 decoctul de morcovi sau aplicații de morcovi dați pe răzătoare se folosesc în: cancer la sân, abcese, arsuri, furuncule, impetigo.
 sucul de morcovi poate fi folosit zilnic (50-500 ml) pe stomacul gol. Este recomandat ca morcovii să nu se curețe de coajă, ci doar să fie bine spălați de pământ (pielița este partea cea mai savuroasă). Cu gândul că sfaturile mele vor fi de folos, vă transmit numai bine și multă sănătate. Mulțumesc pentru premiul din nr. 8 al revistei, confirm primirea.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Pingback: Vitamina A pentru piele tanara | Revista Practic idei

  2. Pingback: Lipsa luminii naturale | Revista Practic idei

  3. Pingback: Cura cu morcovi pentru imunitate | Revista Practic idei

Leave A Reply