Montserrat, o minune tulburătoare în Spania

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
@ Ioana Ciolacu, Buzău, jud. Buzău
Dragii mei,
Vă povestesc pe scurt despre o minune tulburătoare, Mănăstirea Monstserrat de lângă Barcelona. Când am văzut stâncile de la Meteora, din Grecia, ţâşnind spre cer, mi-am spus că acest miracol este unic. Acolo sus se petrece ceva ciudat cu tine, o răscolire spre purificare a propriei fiinţe, o nevoie de împăcare cu tine însuşi, o beatitudine nemaitrăită niciodată.
Dar când am ajuns în Spania, şi urcând de la Barcelona spre masivul Montserrat, am ajuns în vârf, unde se află şi mănăstirea, am rămas mută de uimire. Aici nu este vorba doar de nişte căciuli ţuguiate din steiuri, aici se înalţă halucinant alcătuiri bizare şi ascuţite, un munte întreg ce atinge norii.
Vegetaţia însăşi, dominată de vestiţii pini cu crengi învălătucite, din care s-a inspirat şi marele arhitect Gaudi, este unică şi inconfundabilă. La Montserrat te simţi parcă aproape de începutul tuturor lucrurilor şi de Dumnezeu şi te cuprinde o covârşitoare împăcare cu viaţa. Extraordinara frumuseţe a masivului şi ameţitoarea perspectivă pe care o oferă inspiră numeroşi scriitori. Goethe scria: „Omul nu va găsi nicăieri răspunsuri despre sine, ca în Montserrat”. Alţii numesc masivul un labirint de stânci, în înaltul cerului, în care nu te rătăceşti niciodată, ci te regăseşti pe tine însuţi. Mănăstirea înfiinţată de benedictini în secolul XI are o biserică, un sanctuar şi un muzeu.
Muntele, sanctuarul, locurile de rugăciune şi mănăstirea alcătuiesc o realitate unică, o minune tulburătoare.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply