Mini-vacanță la munte

0

Liliana Stoica, Brăila

Liliana Stoica
Stimată redacție,
Vă povestesc despre cum am petrecut o minivacanță de trei zile în luna decembrie 2011, când am fost în stațiunile montane de pe Valea Prahovei. Ne-am simțit minunat, ne-am distrat și relaxat totodată.
V-am scris mai demult că mie și soțului meu ne place foarte mult să călătorim în toate colțurile țării noastre; deși unele locuri le-am mai văzut, ne întoarcem peste ceva timp să le vizităm, deoarece tinerețea se duce repede și trebuie să profităm la maximum. Adevărul este că avem un avantaj destul de important, deținem un mijloc de transport propriu și când dorim, ne facem bagajele și spunem numai „Hai la drum!” .
Trecând de Brăila, Buzău, Ploiești, am început să vedem de o parte și de alta a șoselei brazi înconjurați de zăpadă, dar nu foarte multă, deoarece ninsese puțin, însă formau peisaje de poveste. Nu ne-am făcut griji pentru cazare, mi s-a părut imposibil ca în plin sezon turistic să nu găsim un locșor de înnoptat. Și într-adevăr, cum am ajuns, ne-au luat pe sus oamenii cu oferte de cazare, însă cu cât intram în inima munților cu zăpadă, gândul nostru a zburat direct la Predeal.
Acolo, când ne-am oprit, am avut bucuria de fi întâmpinați de-o imensă zăpadă, chiar pe pârtia Clăbucet. Făcându-ne loc printre săniuțe, am reușit și noi să închiriem o sanie fiindcă, deși am 27 de ani, bucuria copilăriei revine mereu.
Bineînțeles, când am ajuns în Predeal, mai întâi de toate ne-am dat pe pârtie până seara, am băut un vin fiert, soțul meu doar cafea, deoarece conducea, iar apoi ne-am cazat la o minunată vilă, unde  a fost perfect. Firește că n-am stat mult, am dus lucrurile în cameră, ne-am schimbat, apoi am ieșit la masă, după care am mers să ne plimbăm, doar venisem să ne distrăm, nu să dormim.
După ce am mâncat în oraș, ne-am mai plimbat, ne-am dus înapoi pe pârtie să ne mai dăm cu sania chiar dacă se înnoptase deja. Am avut parte și de un concert în aer liber, după care spre seară ne-am retras în cameră, căci a doua zi aveam iar program de vacanță activă.
Așadar ziua următoare am plecat spre Sinaia.
Ne-am plimbat prin minunatul oraș în care mai fuseserăm cu ani în urmă, dar bucuria resimțită este alta de fiecare dată, mai ales când în jurul tău este o atmosferă de vis.
Am vizitat Muzeul Național Peleș. Castelul a fost construit în anii 1873-1914 și este considerat unul dintre cele mai frumoase din România și din Europa.
A fost reședința de vară a regelui României și a fost construt la dorința regelui Carol I al României (1860-1904).
Demult, frumosul oraș Sinaia era doar un mic sat de munte numit Podul-Neagului. În 1883 a avut loc inaugurarea oficială a Peleșului. Demult, la Predeal era granița României cu Austro-Ungaria, dar după unirea Transilvaniei cu vechiul regat, castelul s-a găsit chiar în inima României.
Însumează 160 de camere cu multe săli importante, care îți încântă ochii prin decorațiuni de cea mai bună calitate ca materiale și rafinament artistic.
În zonă, adică în parcul castelului (foarte frumos și acesta) au fost înălțate mai apoi 2 construcții ceva mai mici- Pelișorul și Foișorul. Cele mai importante săli de vizitat sunt: biblioteca regală, sălile de mese, sala de muzică, sala de teatru, dormitoarele regale și altele. După castelul Bran, Peleșul este con­­siderat al doilea muzeu din țară ca număr de turiști care îi trec pragul anual.
Castelul Peleș a avut o deosebită importanță privind istoria României. Aici s–a născut în 1893 viitorul Rege Carol al II-lea, primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc și primul botezat în religia noastră ortodoxă. Iar în 1921 la Foișor s-a născut fiul său, regele Mihai. Peleșul a devenit muzeu în anul 1953.
Desigur, sunt multe obiective turistice de vizitat în zonă, nu doar acest castel, însă vă asigur că veți fi încântați și fascinați de cllădirile de la  Peleș. În această vacanță am ajuns și în gara Predeal, unde am văzut expusă o locomotivă veche.
În încheiere, vă urez să aveți o vacanță minunată, indiferent ce destinație alegeți. Țara noastră este foarte frumoasă, indiferent de anotimp, și sunt multe, chiar foarte multe de văzut, sunt locuri de poveste, trebuie doar să le descoperim și să le împărtășim și celorlalți impresii despre ele. Așa ne hrănim pofta de călătorii și de frumos!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply