Milieuri și traverse din pulovere vechi

0

Eva Domokos, loc. Cehu Silvaniei, jud. Sălaj
Stimată redacție, dragi cititori,
Ani de-a rândul s-au strâns pulovere tricotate, pe care nu le-am mai purtat de mult timp, dar nu le-am aruncat. Sunt deșirate, sortate pe culori și pe calități . Vă povestesc despre reciclarea lor.
Anul trecut, am deșirat puloverele tricotate, pe care nu le-am mai purtat fiind strâmte, ori demodate. Materialul rezultat l-am sortat după calitate, culoare și grosime, în cutii. Din ghemele cu puține noduri am tricotat pălărioare, șepcuțe, fulare, mănuși, un mic milieu tip patchwork, traverse în dungi pentru bucătărie, șter-gătoare pentru terasă. O parte din șepcuțe, pălărioare, fulare și mănuși le-am dăruit nepo-țeilor mei, restul le păstrez pentru a le face cadou.

crosetat
Foto: Eva Domokos
Traversele pentru bucătărie și terasă, ștergătoarele le-am făcut cu croșetă nr. 2,5 cu cinci fire PNA, astfel: am făcut un lanț de ochiuri cu croșeta, cât să-mi iasă traversa de o lățime de 40-50 cm. Rândul întâi îl încep cu două ochiuri de lanț croșetate la margine, pentru întoarcere, un picioruș scurt la margine, un picioruș dublu tot în acel loc. Repet modelul „picioruș scurt, picioruș dublu” în fiecare al doilea ochi din lanț. La capăt de rând fac un picioruș scurt la margine, mă întorc cu două ochiuri de lanț, făcând totodată primul grup „picioruș scurt, picioruș dublu”, acest model repetându-se în fiecare orificiu format pe rândul precedent.
Numărul rândurilor depinde de lățimea dungilor, stabilită (ca și combinația de culori) înaintea începerii lucrării. După ce am terminat lungimea traverselor, mai fac două rânduri croșetate de jur împrejur, ca să aibă aspect frumos. La firele mai groase am ales numărul de croșetă potrivit.
Pentru milieul tip patchwork am croșetat așa:
Rândul 1: din opt ochiuri de lanț fac cerc.
Rândul 2: fac trei ochiuri, un picioruș dublu, trei ochiuri de lanț, două piciorușe duble, trei ochiuri de lanț, în total opt grupe cu opt bride.
Rândul 3: fac patru piciorușe duble în brida din rândul precedent, urmează trei ochiuri de lanț, care se repetă pe acest rând.
Rândul 4: două piciorușe duble, trei ochiuri de lanț, două piciorușe duble, un ochi de lanț se lucrează pe fiecare bridă din rândul anterior.
Rândul 5: trei piciorușe duble, un picioruș triplu, trei ochiuri de lanț, un picioruș triplu, trei piciorușe duble. Toate acestea se lucrează într-o bridă din rândul anterior, în total opt grupe pe acest rând. După fiecare grupă fac un ochi de lanț.
Rândul 6: în ochiul de lanț se lucrează un picioruș scurt, trei ochiuri de lanț, un picioruș triplu, trei ochiuri de lanț, un picioruș triplu, trei ochiuri de lanț. Urmează la colțul pătratului pe brida de trei ochiuri din rândul precedent următoarele: trei piciorușe triple, trei ochiuri de lanț, trei piciorușe triple, urmează trei ochiuri de lanț și modelul de la începutul rândului 6. Ultimul rând este din piciorușe scurte pe exteriorul pătratului format. Vă doresc mult succes și sănătate!
Foto: Eva Domokos

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply