Mi-am făcut calendar

0

Gina Teodorescu, Bucureşti
Dragă redacție,
Pentru că îmi place să realizez lucruri handmade, am făcut pentru anul 2015 un calendar cu magnet şi l-am ataşat pe frigider în bucătărie.
Calendarul l-am lucrat pe un format de hârtie A4 în programul Acad încadrând fiecare lună într-un pătrat cu latura de 7 cm, apoi l-am scos la imprimantă. Cu foarfeca am tăiat atent fiecare pătrat cu luna respectivă. Dintr-un carton am tăiat o bucată dreptunghiulară cu laturile de 8/15,5 cm. În prima jumătate a cartonului am lipit cu aracet o bucată de hârtie de ambalat cadouri, iar în partea de jos am lipit unul peste altul, pe o porțiune de 5-7 mm, pătratele corespunzătoare fiecărei luni. Pe spatele cartonului am lipit o bucată de foaie magnetică luată de la alt calendar. Foaia magnetică nu este neapărat necesară, dacă aveți magneți de frigider cu forme de fructe, legume sau vreunul pe care vi l-ați cumpărat ca suvenir, îl puteți aplica simplu (fără lipire) peste partea de sus pe fața calendarului şi acesta îl va susține cu brio.

calendar
Foto: Gina Teodorescu
Am păstrat prototipul calendarului în calculator, la anul reaşez doar cifrele, printez foaia, recuperez magnetul şi fac alt calendar sau chiar mai multe pentru a le dărui. Am trecut și denumirea fiecărei luni în tradiția populară. In tradiția populară românească lunile anului sunt considerate a fi cei 12 fii ai Anului, sau ramurile unui copac bătrân. Denumirile populare arată îndeosebi starea vremii pe parcursul anului și sunt câteva superstiții legate de ele:

 • Ianuarie – Gerar – dacă în ianuarie este timp geros atunci va fi şi în februarie la fel.
 • Februarie – Făurar – vreme cu ger şi viscol, în ultimele două săptămâni începe dezghețul şi vremea se mai încălzeşte.
 • Martie – Mart – începe primăvara, cu mărțișorul, baba Dochia îşi leapădă cojoacele, vremea se încălzeşte, natura prinde iar viață.
 • Aprilie – Prier – perioadă prielnică pentru plante şi animale.
 • Mai – Florar – vreme bună cu pajişti pline de flori multicolore.
 • Iunie – Cireşar – vreme prielnică, se coc cireşele.
 • Iulie – Cuptor – vremea se încălzeşte, devine dogoritoare, se spune că, pe cât de frig a fost în luna lui Făurar pe atât de cald va fi în luna lui Cuptor.
 • August – Gustar – vreme prielnică ce abundă în legume şi fructe și poți gusta din toate.
 • Septembrie – Răpciune – început de toamnă, vreme schimbătoare, se strânge rodul viilor. Se spune că, dacă în luna lui Răpciune este cald, atunci luna următoare, cea a lui Brumărel va fi rece şi umedă.
 • Octombrie – Brumărel – timpul se răceşte, începe să cadă bruma, apare promoroaca.
 • Noiembrie – Brumar – vântul bate cu putere, se spune că, dacă în lunile lui Brumărel şi Brumar va ploua mărunt, atunci iarna va fi grea.
 • Decembrie – Undrea – se pun la încolțit în vase cu pământ boabe de grâu pentru a se vedea cum va fi starea vremii anul următor. Se spune că, dacă în Undrea este ger, atunci anul ce vine va fi mănos şi dacă este zăpadă, atunci luna lui Cireşar va fi ploioasă.

Foto: Gina Teodorescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply