Mi-am adus în grădină și specii de plante din pădure

1
gradina cu pitici
Foto: Maria Leșe
Maria Leșe, loc. Strâmbu-Băiuț, jud. Maramureș
Dragă revistă,
Avem un spațiu limitat, cu toate acestea ne-am amenajat grădina foarte frumos datorită imaginației noastre. Pentru amenajarea grădinii în pantă, am folosit mai multe variante de aranjamente. Am plantat flori: ghiocei, narcise, zambile, nu-mă-uita, crăițe, cârciumărese, dalii pitice și înalte, trandafiri, portulaca ș.a.
Am și mulți arbuști: buxus, pyracantha, weigela, afin, liliac, iasomie, coacăzi negri și roșii, lonicera, mahonie, pin târâtor, tuia, clematite, viță sălbatică etc. Am colectat și altfel de plante din pădure, mai puțin cunoscute.
Vinca, o plantă veșnic verde, cu frunze lucioase, cu flori decorative albastru-lila, se întinde ca un covor rustic pe orice pământ. Plantelor le place soarele, dar și penumbra, se înmulțesc foarte repede prin lăstari tineri sau despărțirea tufei cu rădăcină (în luna martie). Este o specie spontană și crește pe sub copacii din pădure: în grădină s-a întins sub arbuștii de trandafiri, liliac etc. Am și borduri de vinca în jurul grădinii.
A doua plantă adusă de la marginea drumului este  Myosotis sau nu-mă-uita, care înflorește primăvara, având o culoare albastru intens. Eu am adus plantele în grădină primăvara cu rădăcină, le-am pus în plin soare într-un pământ bogat în humus, dar le priește un pământ umed. Au o perioadă lungă de înflorire.
Altă plantă cu un aspect deosebit este: iedera (Hedera) cățărătoare, veșnic verde, decorativă. Iedera are rădăcini aeriene care-i permit să urce pe ziduri, stâlpi, copaci. Nu este pretențioasă și crește repede. Am împrejmuit cu iederă o fântână nefolosită, gărdulețe, un suport de flori etc. Acum se întinde și pe zidul casei împreună cu vița de vie sălbatică. Iedera am înmulțit-o prin butași îngropați, lungi de circa 10 cm aduși din pădure de sub frunze de fag.
Promit să vă scriu despre câteva plante medicinale colectate de mine și de soțul meu. Vă mulțumim pentru aceste frumoase reviste.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Buxus | Revista Practic idei

Leave A Reply