Menta ameliorează sinuzita și bronșita

0

Liliana Stoica, Brăila
Dragi prieteni,
Vă scriu despre mentă, care are o aromă deosebit de plăcută, asociată cu starea de sănătate, și o prospețime a frunzelor sale care o face să fie adorată pe toate meleagurile.
Menta face parte dintr-o familie parfumată, veselă și proaspătă, alături de rudele sale: menta creață, menta piperată și busuiocul cerbilor. Aroma ei caracteristică, extrem de plăcută și de proaspătă, precum și gustul sunt maxime dacă frunzele sunt folosite în stare proaspătă. Acestea rezistă doar câteva zile sau poate o săptămână dacă sunt ținute la frigider. Simbol al dragostei neîmplinite, în mitologia greacă, menta era o frumoasă nimfă de care zeul infernului s-a îndrăgostit nebunește. Soția lui, Persefona, geloasă pe frumoasa nimfă, a urmărit-o și a îngropat-o. Impresionat de suferința nimfei, zeul a transformat-o într-o plantă aromată.
Medicament natural universal, menta este folosită în tulburări digestive (în caz de vomă, diaree, meteorism sau mișcări intense ale intestinelor, crampe), dar și în cele hepatobiliare sau ale pancreasului. Este eficientă și în probleme respiratorii: răceli, sinuzite, gripă, astm, bronșită, fiind folosită sub formă de inhalație sau comprese. Uleiul de mentă calmează durerile de cap și migrenele. Te ajută să renunți la fumat. Sub formă de ceaiuri, tincturi sau pulbere, produce aversiune și intoleranță față de tutun și combate tulburările care apar după renunțarea la fumat (stări de neliniște, agitație, frustrare). Menta mai este bună și în alimentație, cu frunzele ei se aromatizează supe, băuturi, marinate pentru carne, unele feluri de mâncare picante, deserturi.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply