Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, județul Argeş

0

Viorica Axinte, loc. Părău, jud. Brașov

Viorica Axinte
Dragi cititori,
Dacă treceți prin Câmpulung Muscel, puteți să vizitați Muzeul de etnografie şi artă populară, Muzeul de istorie şi artă plastică, Monumentul lui Negru Vodă.
În drum spre Braşov mai puteți vizita Mănăstirea de la Nămăieşti. Biserica este săpată în stâncă, iar pereții au picturi murale din secolul al XVI-lea.
La o distanță de 11 km de Câmpulung se află Mausoleul Eroilor de la Mateiaş (din comuna Valea Mare-Pravăț) ridicat în cinstea eroilor care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial. Acest monument, mai puțin cunoscut, se alătură celor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz.
Construcția monumentului s-a terminat în anul 1935, apoi au avut loc mai multe consolidări, iar în anul 1984 a fost inaugurat noul complex, după ce i se adăugase o extindere cuprinzând o terasă pentru paradă, camerele muzeale şi un basorelief.
La intrarea în mausoleu, sunt înscrise două texte care ne reamintesc de jertfa celor care au murit pentru țară.
Construcția, din calcar de Albeşti, este formată din două corpuri, unul pe orizontală şi turnul.
Corpul orizontal al muzeului adăposteşte osuarul, iar numele eroilor este dăltuit în marmură albă.
Într-una dintre camerele muzeului se păstrează dovezi ale luptelor şi hărți ale frontului, obiecte de îmbrăcăminte, decorații, steme, steaguri, cartuşe.
În altă cameră a muzelui se află o dioramă unde s-au recreat, static, scene de război, din toamna anului 1916, precum și un post de comandă. Ostaşii sunt îmbrăcați în uniformele de atunci şi mânuiesc arme, iar pe pereți sunt pictați copaci şi dealuri. Sunetele şi luminile din cameră te introduc în admosferă. Interiorul este înfrumusețet cu mozaicuri tip Murano.
Pe o scară largă, străjuită de ziduri din piatră, se ajunge deasupra camerelor de expoziție. La capătul scărilor se găseşte un basorelief care se întinde pe o lungime de 16 m, care redă scene de luptă. O cupă din piatră de Albeşti ocroteşte flacăra veşnică ce arde în amintirea eroilor. Vizitați și voi acest monument.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply