Mărul previne îmbătrânirea celulelor și bolile de inimă

1
cos cu mere
Foto: arhiva Practic Idei
Petrea Chiru, Galați
Stimată redacție,
În cele ce urmează le reamintesc cititorilor revistei Practic, calitățile de aliment-medicament natural ale mărului (Malus domestica).
Acesta a fost adus în Macedonia de Alexandru cel Mare din Asia  Centrală în anul 200 î.Hr și răspândit apoi în toată Europa. Abia după anul 1600 navigatorii europeni îl duc pe continentul american.
Calitățile nutriționale și terapeutice sunt cunoscute de pe vremea lui Plinius cel Bătrân (23-79 d. Hr.) care-l recomanda în bolile de stomac. „Un măr pe zi, ține doctorul departe“ spune un proverb englez vechi.
Astăzi, nutriționiștii susțin că sunt suficiente doar 3 mere mijlocii pe săptămână pentru a beneficia de efectele generatoare de sănătate, determinate de o compoziție chimică unică, nemaiîntâlnită la alte fructe.
Este vorba de glucide simple, săruri minerale, vitamine, fibre, taninuri, acizi organici și flavonoide. Glucidele simple, monozaharide, sunt glucoza și fructoza. Când fructele sunt bine coapte preponderentă este fructoza care le face mai dulci. Acestea trec repede în sânge, având efect energizant după eforturi și recuperare după boală. Indicele glicemic este 38 (IG al glucozei = 100), fapt ce recomandă mărul în dietele moderne.
Vitaminele (în primul rând C) dar și P (rutozida) au rol antioxidant, ca și flavonoidele care se află în special în coajă. Antioxidanții încetinesc procesul de îmbătrânire al celulelor, intervin în afecțiunile capilarelor și venelor, având și proprietăți diuretice.
Pectina este o fibră solubilă în apă care reduce nivelul colesterolului, prevenind astfel ateroscleroza. Taninurile din unele soiuri ori din fructele insuficient coapte au acțiune astringentă, antidiareică și antiseptică. Aciditatea plăcută (acid malic) și aromele delicate, răcoroase, revigorează și crează o stare de bine. Aciditatea conferă fructelor și proprietăți laxative și diuretice. Sărurile de potasiu și magneziu sunt stimulenți ai miocardului (mușchiul inimii), iar fierul contribuie la formarea hemoglobinei.
Această combinație unică de substanțe chimice are și alte efecte cum ar fi: previne inflamațiile, coagularea sângelui, proliferarea celulelor canceroase, bolile de inimă și îmbunătățește activitatea plămânilor.
Atenție! Nu aceeași valoare terapeutică îl are sucul de mere. Acesta are doar 10% din potențialul antioxidant al merelor întregi cu coajă. Se știe că prin fierbere (compot) se pierde ceva din vitamina C. Ca laxativ este indicată o cură de mere coapte (5 mere pe zi), iar copiilor mici, mere date prin răzătoare (piure de mere, amestecat uneori și cu biscuiți rași).
Sfat! Consumați pe cât posibil mere românești pentru că sunt mai sănătoase (ecologice), neconținând prea mult substanțe chimice folosite în tratamentele din livadă ori depozite.  Mușcați din măr! Este un exercițiu bun pentru întreținerea dinților. Fructele trebuie cosumate fie cu cel puțin 30 de minute înainte de masă, ori la minimum 2 ore după mese pentru a nu deregla digestia celorlalte alimente.
Sănătate tuturor! S-auzim numai de bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Mere pentru tuse | Revista Practic idei

Leave A Reply