Ce lucrări se fac în martie în grădina de legume

1

Nu contează dacă grădina de legume este mare sau mică, planul de lucru este același. Luna martie este o lună speciala pentru grădina de legume, dacă vrei să te bucuri de roade bogate. Află pas cu pas lucrările din grădină în martie.

Încă din toamnă este important ca terenul, să fie curățat după ce am strâns toată recolta de legume. O etapă importantă este și procurarea de „gunoi de grajd”, necesar pentru a fertiliza culturile. Se ard toate resturile de ierburi, iar cenușa se împrăștie pe teren, fiind și aceasta un bun îngrășământ.

Foarte mare atenție se va acorda rotației culturilor. După cum se știe, în fiecare an trebuie schimbat locul fiecărei legume. A doua fază este discuitul terenului, ce se face cu mare atenție, având grijă să strângem fiecare rădăcină de pir sau buruieni rămase în pământ (ca să nu se înmulțească) și să le ardem.

Se împarte apoi locul în straturi și parcele separate de poteci. Primele legume sunt semănate direct în pământ, apoi după data de 10 mai se vor transplanta răsaduri.

După ce pământul s-a încălzit, la începutul lunii martie vom însămânța ridichile de lună, spanacul, loboda, ștevia, sfecla roșie, salata, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, mazărea, castraveții. Peste 2 săptămâni vom însămânța cartofii, fasolea, dovleceii. La începutul lunii aprilie vom însămânța porumbul, fasolea urcătoare și dovlecii plăcintari.

Tot în această perioadă vom însămânța arpagicul, usturoiul, dacă nu le-am însămânțat de toamna. Mare atenție acordăm răritului legumelor după ce au răsărit și considerăm că sunt prea dese. Astfel, morcovul, păstârnacul și pătrunjelul vor fi rărite prima dată, lăsând o distanță de 6-8 cm între fire. De asemenea, mărarul, cimbrul și tarhonul le vom rări, lăsând câteva fire și pentru producerea semințelor.

Mare grijă trebuie să avem la semănarea fasolei pe care o punem pe etape. Astfel, la 15 zile distanță, semănăm fasolea începând din 10 aprilie și terminând cu 10 iulie. Nu depășiți termenul de 10 iulie, pentru că bruma se instalează la începutul lui octombrie și o să pierdeți recolta.

Atenție când însămânțați cartofii. Cumpără cartofi gata încolțiți, urmărind să aibă colți scurți, groși și colorați (verde, roz, violaceu) după soiul respectiv. Apoi îi plantăm în cuiburi pregătite fiecare cu câte un pumn de mraniță sau gunoi putred de grajd, la distanță de 30 cm între cuiburi și 50 cm între rânduri. După ce răsar și se dezvoltă frunzele, îi stropim cu soluție împotriva gândacilor de Colorado. De asemenea, aceeași grijă o acordăm și recoltei de fasole care este atacată de musculița de seră. Vom stropi și fasolea cu Mospilan. O atenție deosebită acordăm și răsadurilor de țelină care trebuie să păstreze distanța de 30/30 cm pentru dezvoltare armonioasă. Tot în această perioadă transplantăm salata pentru a se dezvolta frumos și îi acordăm mare atenție la udat pentru că îi place foarte mult apa.

Aceste lucrări se vor executa cu foarte mare atenție, cu gândul că vom avea și în anul 2015 recolte bogate și sănătoase. Apoi urmează ca de a doua etapă a grădinăritului, aceea de transplantare a răsadurilor în pământ. Munca în grădină este foarte grea, dar dacă o faci cu plăcere și dragoste totul ți se pare normal, iar bucuria că reușești să consumi împreună cu familia legume bio, este neasemuită. Deci, dacă vă doriți o grădină de legume și flori, nu amânați și începeți lucrul! Spor la treabă!

Foto: Pixabay.com

Citeste si: Seminte de legume. Scurt tratat

 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Lectii de gradinarit | Revista Practic idei

Leave A Reply