Mărgele pentru fiecare

0

Monica Viericiu
Oamenii sunt tot mai preocupați de aspectul lor, iar copiii îi imită, căutând să fie mereu îmbrăcați cu haine la modă și cu accesorii cât mai asortate. De aceea nu ar trebui să ne mire prea tare pasiunea micilor prințese pentru mărgele, diademe și alte bijuterii strălucitoare. Și cum creativitatea, ca orice aptitudine, se cuvine cultivată, haide să le oferim celor mici posibilitatea să fie originali, să realizeze singuri măcar o parte dintre lucrurile pe care și le doresc.
Implicându-se direct în confecționarea unui lucru, chiar dacă nu va arăta perfect, cum este unul cumpărat, copilul se simte mai puternic, își dă seama de valoarea lui, caută să se autodepășească, învață să prețuiască altfel ceea ce are, așa că pe ansamblu are doar de câștigat. Iar pentru fetițele de 5-10 ani, înșiratul mărgelelor reprezintă și o lecție de răbdare și una de design, fiindcă experimentează direct, învață să asocieze forme și culori pentru a-și face brățara sau colierul pe care îl visează. Chiar dacă ai posibilitatea să-i cumperi diverse asemenea accesorii, nu o priva pe mica ta prințesă de o activitate distractivă și dăruiește-i mai bine un set cu toate cele trebuincioase unei astfel de munci, găsești și de la 10 lei, iar dacă ai prin casă șiraguri de mărgele rupte, nu este nevoie decât să mai procuri firul. Atenție, pentru bijuteriile destinate copiilor nu folosi guta de pescuit fiindcă este foarte rezistentă și nici șnururi din același motiv, așa că pentru evitarea oricărui accident ia fir transparent ușor elastic, care cedează la o presiune modică și se găsește la mercerii. Ai grijă ca șiragurile de mărgele sau colierele să se poată scoate ușor pe cap. Totodată pentru copiii mai mici caută mărgele mai mari, să le poată apuca între degete și supraveghează activitatea. Nu lăsa mărgelele la îndemâna celor mai mici de 3 ani fiindcă există riscul să le bage în gură, să se sufoce.
Mărgelele pot fi folosite cu succes pentru a familiariza copii cu primele noțiunie de aritmetică, învață să numere, să facă mulțimi, să adune, să scadă, să împartă. Cum există și mărgele imprimate cu litere, poți scrie pe o brățară sau un colier numele celui mic, pentru a-l familiariza cu aspectul grafic al acestuia și a-l ajuta să-l reproducă singur în timp. Totodată ar putea fi de ajutor și în cazul în care copilul se rătăcește, dar nu te baza pe acest aspect și ai mare grijă de cei mici oriunde mergi cu ei.
Foto: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply