Manşon textil pentru paharul de ceai sau cafea

0
habasescu elena-gospodina harnica-1
Foto: Elena Habasescu
Dragi cititori,
Paharele de unică folosință sunt foarte practice.
La iarbă verde, pe masa din grădină sau chiar bucătărie, le folosim şi le dăm la coşul de gunoi.
Elena Hăbăsescu, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Ceaiul fierbinte, vinul fiert sau laptele înfierbântă paharul ce ne frige la mâini, trebuie să aşteptăm să se răcească conținutul ca să-l putem manevra.
Haideți să-i facem un manşon care să ne protejeze degetele şi în acelaşi timp să dea şi un aspect frumos paharului nostru. Manşonul îl putem decora după preferință.
Putem să facem un set de 6 sau 12 bucăți dacă familia este numeroasă sau avem mai mulți invitați. Masa din grădină va arăta minunat decorată cu asemenea pahare îmbrăcate în manşoane cu modele diferite ca oaspeții să nu-şi încurce paharele.
Nu sunt greu de confecționat şi le puteți face manual fără maşina de cusut dacă nu aveți aşa ceva. Sigur că la maşină timpul de lucru este scurt, cu mâna avem nevoie de mai mult timp.
Cum procedăm?
1. Măsurăm de jur împrejur paharul la partea de sus, unde va fi marginea superioară a manşonului.
2. Măsurăm şi partea de jos a paharului unde va fi marginea inferioară a manşonului. Vom avea 2 măsuri diferite cu o diferență între 2 şi 1,5 cm sau altă cifră.
3. Pregătim 2 materiale pentru față şi dos, plus vatelină sau o bucată de stofă mai groasă în mijloc. Le tăiem sub formă de dreptunghi având grijă să lăsăm margine pentru cusătură (câte 1 cm de fiecare parte a dreptunghiului).
4. Facem un şablon din carton sau hârtie mai groasă dacă ne este greu să desenăm cu creta forma manşonului.
5. Pentru şablon lăsăm, de sus în jos, la colțurile de sus ale dreptunghiului câte 1,5-2 cm şi facem un semn. De la colțurile de jos ale dreptunghiului spre interior măsurăm 1,5-2 cm şi facem semn cu creta.
Unim punctele pe fiecare parte, apoi trasăm o linie curbă, de la un semn la altul în partea de sus, cu deschiderea în jos. La fel procedăm şi în partea inferioară a dreptunghiului.
Decupăm şablonul, îl aplicăm pe material şi decupăm manşonul: față, dos şi vatelină.
6. Unim cele 3 straturi printr-o cusătură decorativă apoi aplicăm diferite modele. Paspoalăm marginile cu dantelă sau o fâşie de material.
Facem o butonieră la un capăt din elastic, material textile sau ață mai groasă. Coasem un nasture şi iată, manşonul este gata.
Dacă nu dorim nasture putem uni cele 2 capete printr-o cusătură peste care aplicăm o dantelă să arate frumos.
Asemenea manşoane se pot confecționa şi pentru ceştile de ceai sau cafea.
Vă doresc un an plin de succese şi bucurii!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply