Mama-pădurii și vinul aromat

0

mama-pădurii

Tot este acum sezonul vinului, m-am gândit să-ți povestesc puțin despre mama-pădurii, o plantă cu care străbunii noștri aromau vinurile și nu numai.

Ce este, de fapt, mama-pădurii?

Se mai numește și sânziană-de-pădure sau vinariţă, iar botanica o clasifică sub denumirea de Galium odoratum, rar Asperula odorata. Mama-pădurii este o plantă erbacee perenă originară din Europa şi nordul Africii, cu frunze subţiri, lanceolate şi flori mici şi albe în formă de steluţă, formând buchețele în vârful lujerului în perioada aprilie-mai. Probabil că o recunoști mai bine după fructele mici, ca niște scaieți, care se agață toamna de picioare când ieși la plimbare prin pădure.

mama-pădurii

Citește și Zinnia, sfaturi pentru plante perfecte

Cel mai frecvent este întâlnită în luminişurile pădurilor de foioase şi răşinoase în zonele de deal şi munte, dar dacă ai o zonă cu umbră în grădină, cu un sol bogat şi bine drenat pe care să îl poţi menţine umed, o poţi aclimatiza în grădina ta de aromatice. Crește până la 50 cm înălțime, însă tulpinile firave au nevoie de suportul altor plante pentru a rezista mai multă vreme în picioare.

Mama-pădurii, super aromă vegetală

Mama-pădurii este un condiment cu aromă de vanilie datorat unei substanţe conţinută de plantă, numită cumarină. Aroma se intensifică în momentul în care frunzele şi florile se ofilesc sau sunt uscate. Se foloseşte în principal pentru aromatizarea băuturilor alcoolice, la prepararea sosurilor pentru carnea de pui şi de iepure, a dressingurilor pentru salate sau ca ingredient în îngheţate şi prăjituri.

Citește și Iris, floarea-curcubeu

Atenţie! Datorită conţinutului de cumarină, care este toxică în cantități mari, nu se indică consumarea plantei în exces, deoarece poate cauza dureri de cap. Câteva fire de mama-pădurii sunt suficiente pentru a aroma mâncarea. Iar dacă nu te-ai hotărât încă să o consumi ca atare, o poţi folosi drept covor vegetal în locurile umbroase din grădină sau în potpuriuri aromate.

Recomandarea noastră: vin aromat cu mama-pădurii

Ingrediente: un litru de vin alb demisec, 2 linguriţe de zahăr brun, o linguriţă de zahăr vanilat, câteva fire de mama-pădurii, un mănunchi mic de mentă, o lămâie verde (lime).

Mod de preparare: Pune vinul într-un vas mare de sticlă. Leagă ierburile împreună şi lasă-le în vin pentru o jumătate de oră, după care daugă zahărul, iar la sfârșit taie lămâia felii şi adaug-o în vas. Lasă totul la temperatura camerei două ore, apoi strecoară și pune vinul la rece într-o carafă.

Citește și Camassia – bulbi comestibili pentru grădină

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Patricia Uşurelu   *   Foto: © ClaraNila; Joachim Opelka – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply