Magii de noiembrie. EDITORIAL!

0
Catalina Vieru
Catalina Vieru
Dragi cititori,
Luna noiembrie este cea mai bogată în superstiţii şi ritualuri din calendarul românesc. Pe 8, se crede că Sf. Mihail începe să dea drumul gerului pe pământ, câte puţin, ca oamenii să se obişnuiască treptat cu el. De Sf. Mina, pe 11, fetele tinere fac ritualuri cu lumânări întoarse invers pentru a întoarce inimile celor iubiţi către ele.
De Lăsatu’ Secului, la intrarea şi ieşirea satului se fac două focuri de pază şi se strigă tinerii necăsătoriţi. De Ovidenii (intrarea Maicii Domnului în biserică), se deschid cerurile, iar oamenii neprihăniţi pot înţelege graiul animalelor. Tot acum, este bine să ierţi şi să cauţi împăcare cu ceilalţi.
Încheiem cu Sf. Andrei, zi în care se ung pervazele cu usturoi, pentru a proteja casa de farmece şi se pune grâu la încolţit, care vesteşte în câteva săptămâni cum va fi anul viitor. Avem multă magie în tradiţia populară, dar nicio magie nu este mai puternică decât ce se întâmplă în revista noastră Practic(ă), unde oamenii se ajută şi se împrietenesc fără să se cunoască personal, doar prin scrisori. Nu este spaţiu mai sigur şi mai primitor decât această reţea magică de oameni practici şi, pentru asta, vă mulţumim din suflet!
Cătălina Vieru

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply