M-au impresionat quilturile și am deprins tehnica lor

0
coase la masina
Foto: Elena Hăbăsescu
Elena Habasescu, loc. Bocșa, jud. Caraș-Severin
Dragi prieteni,
Pentru că printre cititorii revistei am văzut că sunt mulți oameni creativi și harnici, vă prezint o artă mai puțin cunoscută la noi în țară: quiltingul.
Această tehnică de croitorie este folosită acum de neo-artizani cu succes și peste hotare obiectele realizate folosind această tehnică sunt prețuite nespus.
Când am descoperit quilturile, mă aflam în Austria, cazată la o doamnă pasionată de quilt și patchwork (o ramură a tehnicii quiltingului) care m-a invitat în atelierul ei ticsit cu tot felul de materiale textile și quilturi care m-au impresionat prin tehnica folosită, culoare și tematică.
M-am întors acasă cu gândul să mă apuc și eu de așa ceva. Pe vremea aceea nu aveam nici o sursă de informație și nu știam că pentru reușita unei asemenea lucrări ai nevoie și de instrumente speciale. Și totuși am realizat, cu foarfeca, mașina de cusut, răbdare și multă imaginație, primele mele patchworkuri pe care le-am expus într-o expoziție personală de pictură să văd reacția publicului.
Sursa de inspirație pentru prima lucrare a fost icoana “Maria cu pruncul”. Mai târziu m-am inspirat din tradiția noastră populară, din obiectele din jur care m-au impresionat, din natură și pentru că iubesc arta abstractă multe lucrări sunt realizate în acest gen. Ai nevoie de multă răbdare. Zile întregi gândesc un model și abia aștept să-l văd finalizat, să fie frumos și util.
Se pot face multe folosind această tehnică a quiltingului, de la un tablou pentru perete până la piese de îmbrăcăminte. Aparent e simplu, însă îmbinarea bucăților de pânză nu este așa de ușoară. Există multe tehnici de lucru. Materialele pe care le folosesc sunt textile românești sau import din bumbac, cupoane pe care le cumpăr la un preț convenabil, vatelină de diferite grosimi și ață. Folosesc uneori si mătase, dar se lucrează greu și încerc să o evit.
Vă prezint o tehnică deosebită, care mă încântă pentru că lucrarea terminată arată ca o creație abstractă. Pentru asta îți trebuie multă imaginație. Avem nevoie de resturi de materiale textile, fire de ață, vreun model popular decupat din ceva ce nu mai folosim, o bucată de pânză pentru dos, o bucată de vatelină de aceeași mărime și un tul pe care-l aplicam peste model.
Cum procedăm: pregătim materialele, să le avem la îndemână, apoi punem bucata de pânză pe o suprafață netedă peste care aplicăm vatelină. Bucățile de material le tăiem după imaginația noastră și le așezăm frumos peste vatelină. Potrivim și modelul popular decupat, apoi adăugăm, sub diferite forme, multă ață colorată potrivită ca nuanță. Când totul este gata aplicăm deasupra un tul care să acopere toată suprafața. Unim cu grijă aceste straturi prin cusături provizorii după care ne așezăm la mașina de cusut și trasăm multe cusături cât mai dese și mai decorative prin care să fixăm toate bucățelele de material și ațele. Scoatem ața din cusăturile provizorii.
Îndreptăm marginile și adăugăm o bentiță mai lată sau mai îngustă dacă această creație o folosim ca tablou, față de masă, șervețel. Din ea putem face o poșetă, portofel, huse pentru telefon și multe alte piese utile. Cu un sistem asemănător se pot obține și obiecte decorative mai mari, cum vedeți în fotografii. Obiectele sunt deosebite și personalizate, fiecare putând folosi ce materiale sau culori dorește. Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply