În lunile de iarnă, perușii primesc semințe încolțite

0

Particip și eu la acest concurs, la care vă scriu despre modul corect de hrănire a păsărilor ținute în captivitate doar pentru companie, cum sunt canarii, perușii, zebrele australiene și papagalii.
Majoritatea speciilor de păsări aflate în captivitate trebuie hrănite cu semințe de graminee: mei alb, galben și roșu, dughie (plantă graminee cultivată ca nutreț), glanț (Phalaris), ovăz. Orezul, pe lângă faptul că este un aliment dietetic este și antidiareic.
Canarul preferă amestecuri de semințe care se pot oferi și perușilor sau papagalilor de talie mică. Pentru hrana perușilor se folosește un amestec format din mei 80%, ovăz 5%, glanț 5%, floarea-soarelui 10%. În lunile de iarnă, se recomandă semințe încolțite; acestea se spală cu apă caldă, după care se pun într-un vas de porțelan și se acoperă cun un tifon timp de 15-25 ore.
Păsările au nevoie și de vitamine și minerale, de aceea în hrana păsărilor captive trebuie introduse pe lângă frunze de salată și spanac, fructele și legumele. De trei ori pe săptămână, agățați-le de colivie sau în cârlige de sârmă felii de fructe și legume, mai ales fructe cu conținut mare de zahăr. O delicatesă pentru ei o reprezintă următoarea compoziție: 2 ouă fierte 10-15 minute și răzuite, 2-3 morcovi răzuiți, 20 g biscuiți pisați, 10 g griș, o jumătate de lămâie (coaja rasă și miezul stors). La crescători și în farmaciile veterinare se vând amestecuri speciale pentru orice specie de pasăre. Vasul pentru hrană se umple o dată pe zi. Nu uitați să mențineți curat recipientul cu apă! Micile păsări exotice vor aprecia și insectele care sunt bogate în proteine și pe care le găsiți în pet-shop-uri.
Observați fiecare pasăre cu atenție: penajul trebuie să fie neted și lucios, pântecele plinuț, ochii strălucitori și curați, iar gheruțele trebuie să fie curate. Dacă păsările sunt curioase, atente și se mișcă mult, e semn bun. Dacă stau ghemuite, fără chef de viață, țin ochii închiși și au penele zburlite, fiți atenți, e semn că sunt bolnave. Păsările supuse unor schimbări frecvente de temperatură pot năpârli de mai mult de două ori pe an. Altele prost hrănite sau lipsite de lumină  își pot pierde o parte din pene pentru tot restul vieții.Le puteți prepara chiar acasă o pastă hrănitoare din biscuiți frământați, gălbenuș de ou, lapte praf, miere, calciu. Un strop de miere în apa de băut le dă multă energie micilor viețuitoare.
Viorica Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply