Lumina si plantele

0

Pentru a le gasi locul potrivit trebuie sa tii cont de preferintele fiecarei plante pentru lumina.

Lumina, factor esential

Este foarte importanta pentru dezvoltarea plantelor, insa nu toate au nevoie de aceleasi conditii. Si pentru ca de cele mai multe ori, plantele carora pur si simplu nu le merge bine sufera de prea multa sau prea putina lumina, cel mai simplu e sa afli conditiile in care acestea cresc in mediul lor natural.

De exemplu, cactusii si plantele suculente provin din zonele desertice si de aceea au nevoie de foarte multa lumina, chiar daca rezista la temperaturi extreme.

Pe de alta parte, plantele care cresc la nivelul solului in paduri, precum feriga, au nevoie de un loc mai intunecos, altfel lumina le poate decolora sau chiar arde frunzele.

Expunerea la lumina

O planta este afectata atat de intensitatea, cat si de durata expunerii la lumina. In general, plantele din zonele tropicale sau cele decorative prin flori, mai ales in perioada formarii bobocilor, au nevoie de o expunere mai indelungata la lumina decat restul plantelor (intre 12 si 16 ore pe zi), insa aceasta lumina poate fi directa (pana la 1 m de fereastra), indirecta (pana la 1,5 m de fereastra) si umbra partiala (pana la 2 m de fereastra).


Articol publicat in revista Casa si gradina
Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply