Lumină și căldură

0

Cu toții ne gândim cum să facem economii în gospodăria noastră și uneori găsim idei bune și ușor de aplicat. De această dată mă voi referi la modul de a economisi la factura de energie electrică și cum poți face soba să funcționeze corespunzător, să aibă tiraj bun.
Este foarte important cum amplasezi corpurile de iluminat. Pentru a face economie, alege lămpi sau lustre cu mai multe faze sau cu putere variabilă. Cele moderne, cu senzori, se aprind numai atunci când te afli în raza lor de acțiune.
Folosește mai multe surse de lumină pe zone de interes (de exemplu pe noptieră, lângă fotoliu, deasupra chiuvetei). Renunță la iluminatul general atunci când nu este necesar. Zugrăvește locuința în culori deschise, ajută la reflexia luminii. Înlocuiește perdelele groase, în culori închise, renunță la lămpile cu abajururi colorate intens, cu desene și flori, sau ornate cu danteluțe, toate absorb lumina. Amplasează pe culoare, antreuri, vestibul spoturi orientate doar acolo unde este necesar să fie lumină.
Pentru că e iarnă avem nevoie de o sobă care funcționează bine. Verifică tirajul cu ajutorul unei lumânări aprinse, poziționată în fața ușii deschise a cenușarului. Dacă ai sobe care funcționează pe același horn, controlează ca la sobele în care nu se face focul să fie închise complet toate ușile.
Așază deasupra coșului de pe acoperiș un capac mobil (cocoș de vânt), care se rotește singur în funcție de direcția vântului și împiedică intrarea fumului în casă și a apei de ploaie, diminuând condensul.
Ca să faci focul mai repede, aprinde întâi un ziar și astfel aerul din horn se va încălzi și tirajul sobei va fi mai mare. Ține deschisă ușa cenușarului doar atât cât să se aprindă focul, apoi închide-o parțial sau total, în funcție de tirajul sobei. Altfel, aerul în exces reduce temperatura întregii sobe.
Verifică periodic îmbinările între cahle sau îmbinarea dintre cahle și uși. Dacă există găuri, trebuie acoperite chiar și în toiul iernii.
Text: Ioana Preda, București
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply