ŞTIRI! Lumea virtuală şi cărţile

0
123RF
123RF
Dragă cititorule,
Mai este puţin şi începe un nou an şcolar, când va trebui din nou să alergi după rechizite, ghiozdan, manuale şi cărţile pentru lecturi suplimentare. Pe unele ai putea să le găseşti şi să le citeşti (sau să le asculţi – audiobook) în format electronic chiar la tine acasă, în parc sau oriunde ai poftă, deoarece există mai multe site-uri româneşti şi străine care oferă gratuit mini-biblioteci. Iată doar câteva dintre acestea:

  • wikisource.org
  • liternet.ro
  • free-ebooks.net

Pe unele dintre bibliotecile online vei găsi cărţile necesare, articolele şi tot felul de lucrări în mai multe limbi, în diverse formate electronice (text, pdf, EPUB, kindle etc.), urmând ca tu să i-l alegi pe cel cu care te-ai obişnuit să lucrezi. În general găseşti ce te interesează căutând după subiect, titlu, autor, tip de lucrare. Anumite site-uri îţi vor solicita să-ţi creezi un cont, cu o parolă, şi să-ţi alegi varianta gratuită sau să plăteşti un abonament lunar.
***
Cea mai bună rută
S-a terminat vacanţa, începe şcoala, facultatea, iar traficul în marile oraşe devine îngrozitor. Iar dacă trebuie să te deplasezi cu maşina şi nici nu prea cunoşti zona, vei găsi în aplicaţia Waze cel mai bun prieten. O instalezi gratuit pe telefonul inteligent din Google Play sau Apple Store. Astfel vei afla cea mai bună rută pentru a ajunge la destinaţia ta, evitând zonele aglomerate, cu ambuteiaje, eşti atenţionat în timp real cu privire la viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care te deplasezi, la obstacole ivite pe acesta, accidente, echipaje de poliţie etc.
***
Inspectorul pădurii
Eşti preocupat de protecţia naturii şi te îngrijorează defrişările ilegale din România? Atunci verifică singur dacă maşinile care transportă buşteni sau cherestea au autorizaţia necesară. Foloseşte aplicaţia Inspectorul Pădurii, pe care o descarci gratuit de pe Google Play pe orice telefon inteligent cu sistem de operare Android. Introducând numărul de înmatriculare al camionului ce pare suspect, afli pe loc dacă acesta are sau nu actele în regulă şi poţi sesiza 112 la nevoie.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply