Lufa este o plantă robustă și mare iubitoare de apă

2
Fotolia
Concurent: Elena Ioniță, loc. Răsuceni, jud. Giurgiu
Stimată redacție,
Mulțumesc pentru efortul despus în slujba cititorilor, fapt care m-a ajutat la realizarea a foarte multe lucruri. Acum fiind şi eu membru al familiei Practic, mai vin cu o idee din experiența mea, să-i răspund unei cititoare care cere explicații despre planta lufă sau burete de baie.
Semințele plantei sunt asemănătoare cu cele de pepene verde, dar mai plate. Se seamănă după jumătatea lui aprilie direct afară, sau la începutul lui martie în ghivece la cald, după ce le țineți câteva zile în apă. Este o plantă robustă, urcătoare, deci trebuie să puneți araci rezistenți la fiecare plantă pentru a-i susține. Se agață prin cârcei şi trebuie supravegheați zilnic, deoarece au tendința de a se agăța de fructe şi nu le mai dă voie să crească. Este o plantă mare iubitoare de apă, care este esențială pentru a creşte viguroasă şi mai ales pentru a face fructe multe şi mari (aproximativ 60 cm).
Eu pun la fiecare plantă o sticlă  de 5-10 l cu apă pe care o găuresc cu un ac încins, având grijă să fie mereu cu apă astfel ca pământul să fie mereu ud.
Când ajung la maturitate, bureții devin galbeni. Se culeg şi se pun în apă acoperiți cu greutăți (fiind uşori, se ridică la suprafață), timp de câteva zile. Se curăță de coajă şi se scutură de semințe prin lovire pentru a nu putrezi, apoi se pun la uscat prin agățare pentru a nu se presa.
Planta în timp ce creşte, face şi fructe, dar nu toate ajung la maturitate până toamna. Cele crude nu sunt bune de nimic. Eu le pun din martie pentru a avea timp să facă un număr cât mai mare de bureți pe plantă.
Sănătate şi tot binele din lume!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Tatiana Baban

    Mi-as dori foarte mult cateva seminte de lufa dar nu am gasit la nici un magazin,acum am dat peste articolul scris de dumneavoastra si cum si eu locuiesc in jud. Giurgiu as putea spera sa obtin contra cost cateva seminte de lufa? astept raspunsul dumneavoastra cu mare speranta si nerabdare,eu produc in mica mea gradina cateva legume pentru folosinta personala si mi-ar placea sa am si cateva fire de lufa. Multumesc anticipat, cu stima Tatiana Baban

Leave A Reply