Lucrez goblen cu sufletul

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
@ Maria Radu, Reșita, Caraș-Severin
Dragi prieteni,
scriu despre o pasiune mai veche pe care am reluat-o: coaserea goblenurilor.
 Multă vreme am fost preocupată de lucrul de mână: goblenuri, macrameuri, etamină. Am întrerupt lucrul cam după Revolutie, când televizorul mi-a acaparat atentia și timpul liber. Am cusut multe piese vesele, în lumea aceea gri, în care am pus mult suflet și pasiune. Și în acea perioadă am avut multe activităti în școală, în comunitate și în familia mea cu doi copii care trebuiau ajutati la lectii, dar zilnic mi-am făcut timp pentru lucrul de mână. Recent mi-am reluat lucrul, mâna a mers singură și sigură, pe pânză. După câteva zile m-a sunat prietena mea din comunitatea Practic, Mariana Petroiescu, de la Chitid, judetul Hunedoara și mi-a spus că și ea și-a reluat lucrul la goblenuri. Mi s-a părut o coincidentă fericită. Am făcut schimb de opinii și de idei despre pasiunea noastră comună. Colectia mea de goblenuri este împărtită în categorii: goblenuri lucrate și înrămate, goblenuri lucrate care trebuie să fie înrămate, goblenuri în lucru și goblenuri în alb și negru. Multe dintre comorile pe care le păstrez cu sfintenie sunt primite de la prietene. Acum câtiva ani am avut deosebita bucurie de a vedea, în Franta, la Bayeux, în Normandia, prima tapiterie, considerată drept prima bandă desenată. Este vorba despre lucrarea „La Tapisserie de Bayeux”, cunoscută și ca Tapițeria reginei Mathilde, o broderie din secolul al XI-lea înscrisă de UNESCO în registrul Memoria lumii. De ce este atât de valoroasă o asemenea lucrare efectuată cu acul? Ea oferă foarte multe date din acea vreme, despre civilizația a două popoare: normand și englez. Tapițeria descrie faptele mergând din 1064-1066, în timpul cuceririi normande a Angliei care a culminat cu bătălia de la Hastings, în 1066, în timpul ducelui Normandiei, Guillaume le Conquerant.
Tapițeria are 70 de metri lungime și 50 cm înălțime și se poate admira în muzeul din Bayeux pe care l-am vizitat mulțumită familiei Labrusse a cărei musafiră am fost. Istoria goblenului coboară până în secolul al XV-lea și numele lui vine de la familia Gobelin, ai cărei membri erau vopsitori în culori vegetale. Eu am lucrat acum 40 de ani primul goblen. Cele mai multe goblenuri lucrate de mine reprezintă flori, în special trandafiri. Am și goblenuri în alb și negru ce reprezintă animale domestice, pui de căprioară, copii etc.
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Cum lucrez goblenurile? Încep întotdeauna să cos culorile închise apoi fundalul alb, ca să nu murdăresc pânza. Se coase de la centru spre marginea pânzei. Provin dintr-o familie care și-a câștigat viața cu ajutorul acului de cusut. Am moștenit, în genele mele, răbdarea, dragostea pentru frumos și, nu în ultimul rând, îndemânarea. Lucrări de artă am moștenit de la rudele mele pe linie maternă și-i învăț pe urmașii mei să le aprecieze.
Eu îmi fixez pânza de goblen pe ramă special confecționată. Am lucrat goblenuri după modele imprimate, dar am lucrat și după diagrame. Pânza pe care se lucrează goblenu- rile, în general, este specială, caroiată 10×10, rezistentă la urzeală. Sunt magazine speciali- zate care oferă diagrame și moulineurile pentru fiecare model. Fiecare împunsătură reprezintă un punct al goblenului care are dimensiunile de 1 mm pătrat. În drumurile mele prin Europa am văzut goblenuri expuse pentru vânzare în galerii de artă internaționale datorită valorii lor artistice. Spor la lucru!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply