Lucrările necesare toamna în plantația de arbuști fructiferi

0
taie tulpini toamna
Foto: Ion Chițu
ing. Ion Chițu, loc. Cocorăștii-Mislii, jud. Prahova
Dragi prieteni,
Vă împărtășesc ce activități desfășurăm în lunile de toamnă în plantația de arbuști fructiferi și vă prezint un arbust nou venit în gradina noastră: agrișul.
Orice plantație sau cultură pomicolă, viticolă, horticolă sau de altă natură, după ce și-a încheiat ciclul anual cu fructificarea și strânsul recoltei, trebuie curățată și igienizată, pentru ca în anul următor să fie capabilă de noi recolte la fel de bogate sau chiar mai bogate. Aceste operații se execută, în funcție de cultură, fie toamna, fie primăvara și au ca scop îndepărtarea tulpinilor și ramurilor bolnave sau uscate pentru distrugerea bolilor și dăunătorilor și stoparea propagării acestora, dar și pentru crearea de spațiu pentru noile ramuri sau tulpini care vor crește anul următor. Nici culturile de mur și zmeur nu fac excepții de la această regulă, în acest sens executându-se lucrări de igienizare care se efectuează toamna după ce toate fructele au fost culese.
O particularitate a murului și a zmeurului este că tulpinile au un ciclu de doi ani: în primul an cresc și se dezvoltă, iar în cel de-al doilea an rodesc, după care se usucă, în fiecare an apărând noi și noi tulpini care vor rodi anul următor. Din cauza faptului că orice tulpină uscată este o potențiala gazdă pentru boli și dăunători, pentru a înlătura posibilitatea de găzduire și propagare este necesară înlăturarea tuturor tulpinilor care au rodit, prin tăiere chiar de la baza tufei și arderea acestora. Astfel se elimină posibilitatea propagării unor boli ca rugina murului, putregaiul cenușiu, antracnoza, dar se elimină și insectele și ouăle acestora cum sunt păduchii și păianjenii plantelor care atacă aparatul foliar al acestora.
Eliminarea tulpinilor uscate la mur se execută cu o foarfecă pentru crengi, deoarece grosimea acestora poate fi de 2-3 cm în diametru, iar cu o foarfecă pentru tăiat lăstari operațiunea devine anevoiasă și obositoare. Odată tăiată tulpina de la baza tufei se secționează apoi în două sau trei părți pentru a fi mai ușor de scos de pe rând și totodată pentru a fi mai lesne de transportat până la un loc cât mai îndepărtat de plantație, unde se ard toate tulpinile extrase, bineînțeles supraveghind ca focul să nu se extindă către alte materii inflamabile. La zmeur tulpinile sunt relativ mai subțiri decât cele de mur și se taie mai ușor, însă acestea sunt mai dese pe unitatea de suprafață în comparație cu murul, astfel că munca depusă pentru tăierea și extragerea tulpinilor este egală la cele două specii vizate.
În zonele cu temperaturi mai scăzute pe timpul iernii, de minus 17-minus 18 grade Celsius pentru perioade mai îndelungate, după ce tulpinile uscate au fost înlăturate, se protejează tulpinile rămase cu coceni de porumb sau cu paie ori se culcă tulpinile la pământ dacă acestea sunt suficient de flexibile la bază și nu se îndoaie sau se rup și se acoperă cu resturi vegetale.
După ce am terminat toate operațiile de igienizare și pregătire a plantației pentru iarnă, pe intervalele dintre rânduri facem o trecere dus-întors cu motosapa cu freze pentru a mărunți și afâna pământul care se bătătorește în urma celorlalte operații din timpul sezonului. Această operație este necesară pentru permeabilizarea solului în vederea pătrunderii apei rezultate din ploaie și zăpadă și refacerea stocului de apă din sol. Ca efect secundar, după trecerea cu motosapa, au fost distruse coropișnițele, cuiburile și galeriile acestora și galeriile cârtițelor care și-au mutat raza de acțiune în afara plantației.
Odată terminată și această operație am trecut apoi la pregătirea unei noi suprafețe pentru plantarea de toamnă care se poate executa până către sfârșitul lunii noiembrie și pe care am început să înființăm o cultură cu arbuști fructiferi obținuți în cultura proprie. Astfel, am mai plantat câteva rânduri cu mur și cu zmeur și extindem, ca o noutate, și agrișul.
Cu agrișul a fost un început mai timid și neprietenos în sensul că ne-a trebuit ceva timp până am reușit să găsim soiurile care se adaptează mai bine în zona noastră, dar și un loc care să-i priască. Am achiziționat la început câteva exemplare din soiuri diferite și le-am plantat într-un loc pe care l-am considerat propice pentru agriș. În anul următor am constatat că unul s-a uscat, al doilea stagna, iar al treilea dădea oarece speranțe de vegetare. Nu ne-am descurajat, ci am mai luat alte exemplare și le-am plantat într-un alt loc împreună cu agrișul care dădea ceva semne de viață, iar în anul următor selecția și-a spus cuvântul: au supraviețuit trei exemplare, două cu fructe de culoare albă și al treilea cu fructe roșii. Anul acesta, recolta a fost peste așteptări; am obținut circa 2,5 kg de la fiecare tufă pe care le-am consumat în stare proaspătă sub formă de salată de fructe la gustarea de dimineața, împreună cu alte fructe de arbuști din plantația noastră.
O cultură cu agriș reprezintă un segment de piață aproape neexploatat la noi în țară, iar agrișul este un arbust valoros și nepretențios, dacă începi să-i cunoști secretele. Agrișul-Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia este un arbust de talie mică între 60-150 cm, crește sub formă de tufă cu mai multe tulpini, de regulă 12-15 și de vârste diferite, fructifică începând cu anul al treilea, iar la maturitate ajunge la producții de 5-6 kg pe tufă.
Fructele sale sunt de formă ovoidală, de culoare roșcată sau verde-gălbuie cu o greutate de 5-7 g, cu gust dulce acrișor și ușor astringent cu o mare valoare terapeutică. Agrișele conțin puține zaharuri și acestea ușor asimilabile sub formă de glucoză, levuloză și zaharoză și sunt recomandate și diabeticilor pentru consum, mai conțin săruri ale mineralelor magneziu, fosfor, calciu, precum și vitaminele C, B1, B2.
Fructele de agriș sunt recomandate în anemii, afecțiuni urinare, reumatism, gută, hipertensiune și obezitate. Toate aceste calități recomandă agrișul ca unul dintre cei mai valoroși arbuști fructiferi care merită cultivat atât pentru consum propriu cât și pentru piață. Așa că am studiat posibilitățile de înmulțire sexuată și asexuată a agrișului și am demarat acțiunea de  înmulțire a acestuia în vederea cultivării unei mici suprafețe. Toamna plantăm pentru început câteva zeci de butași pe o suprafață deja amenajată din vara acestui an. Vom afla rezultatele în timp. Pentru cei care vor relații despre cultivarea murului, zmeurului și agrișului și despre material săditor pot fi contactat la nr. de telefon 0744.788.920 sau la adresa de e-mail: [email protected] Vă doresc numai bine și sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply