Lucrările de primăvară din livada cu muri și zmeuri

4
Foto: Ion Chițu
ing. Ion Chițu, loc. Cocorăștii Mislii, jud. Prahova
Stimată redacție,
În urma articolelor despre arbuștii fructiferi publicate în revistă, mulți cititori ai revistei mă întreabă ce pot să facă acum, la început de primăvară, pentru ca murul și zmeurul plantați în grădina lor să dea roade mai bune în sezonul care vine. Răspund pe această cale tuturor celor interesați de această problemă și în mod special domnilor Ioan Nichita din jud. Suceava și Tiberiu Berezinschi din jud. Timiș.
Mai toată lumea are plantate pe lângă casă câteva tufe de mur sau de zmeur. Multe dintre acestea au fost de la început plantate fără a se ține seama de distanțele dintre tufe sau distanțele dintre rânduri, sau au fost lăsate să se dezvolte necontrolat, ajungând ca acestea să se îndesească nepermis de mult și să își facă reciproc concurență. Rezultatul este acela că plantele se sufocă, cresc subțiri și nu rodesc mai deloc. În această situație trebuie să intervenim, chiar dacă uneori pare anevoios, și să restabilim distanțele normale dintre plante și desimea optimă pentru a avea producții bune. De cele mai multe ori oamenii plantează murul și zmeurul în necunoștință de cauză sau fără a ține cont de recomandările și sfaturile celor experimentați. Am aflat cazuri în care distanțele dintre plantele de mur sunt reduse, de 30 sau 40 cm, iar distanța dintre rânduri este de 60-70 cm, iar la zmeur drajonii au fost plantați unul lângă altul fără niciun spațiu între ei, iar rezultatul este că recoltele nu sunt deloc mulțumitoare. De aceea, aș vrea să adresez câteva recomandări celor care plantează murul și zmeurul (dar și alți arbuști) pentru prima dată, pentru a evita din start erori ale căror efecte se elimină greu sau deloc, dar și celor care au arbuști plantați și vor să le creeze condiții favorabile pentru rodire. Țin să menționez că am executat personal operații de plantare a butașilor, de transplantare a tufelor pe alte poziții, cât și rărirea plantelor de mur și zmeur cu rezultate foarte bune.
La mur:
respectați schema de plantare care spune că distanța dintre plante trebuie să fie de 1-1,5 m, iar distanța dintre rânduri să fie de 2-2,5 m, o distanță mai mică ducând la sufocare, iar o distanță mai mare la pierderea spațiului.
la plantare apucați butașul de tijă (tulpiniță), nu de rădăcină, răsfirați ușor rădăcinile acestuia și așezați-l în groapă astfel încât coletul (porțiunea dintre tulpină și rădăcină) să fie cu 2-3 cm sub nivelul solului, nu tocmai pe fundul gropii.
presați ușor pământul de deasupra rădăcinilor butașului pentru a nu le deteriora, dar și pentru a nu strivi mugurii viitoarelor tulpini ducând la întârzierea apariției tulpinilor sau chiar la absența acestora. Ce se poate face în cazul în care nu au fost respectate aceste reguli minime? Există soluții pentru fiecare problemă în parte și anume:
dacă ați plantat murul la o distanță mai mică de 1 m între tufe este timpul să răriți plantele astfel: luați ca reper o tulpină de mur de la unul dintre capetele rândului pe care o lăsați pe loc, apoi măsurați 1-1,5 m distanța pe rând și alegeți în acest interval o altă tulpină care va rămâne pe loc și va deveni reper pentru distanța următoare. Dacă în intervalul dintre cele două repere sunt alte plante, acestea vor fi scoase făcând o groapă cât mai mare în jurul tulpinii și adâncă (preferabil 40x40x40 cm) pentru a scoate cât mai multe rădăcini și a păstra cât mai mult pământ peste acestea. Înainte, însă, trebuie să stabilim locul unde vom transplanta tulpinile scoase și să facem gropile, astfel încât să executăm această operațiune “din mers” pentru ca planta să nu sufere stând afară prea mult. A doua tulpină rămasă pe loc constituie un nou reper de distanță pentru următoarea tulpină și așa mai departe până când rândul va fi rărit în totalitate.
În felul acesta putem transplanta cu rezultate bune tulpinile ce îndesesc rândul, prelungind rândul existent sau putem crea un alt rând paralel, la distanța de 2-2,5 m. Tăiați apoi tulpinile la 1,5-1,8 m înălțime și lăsați doar 2-4 laterale la 20 cm lungime.
pentru a evita greșeala de a planta butașii tocmai pe fundul gropii (la 30-40 cm adâncime), așezați înapoi în groapa săpată pământ amestecat cu gunoi până la 3/4 din înălțimea gropii, astfel încât să rămână doar 10-15 cm până la nivelul solului, loc în care vor fi așezate rădăcinile butașului și care va fi completat apoi cu pământ. Dacă ați îngropat butașii tocmai pe fundul gropii, puteți să-i scoateți cu hârlețul, având grijă să nu-i rupeți și să-i replantați conform recomandărilor. Altfel, tulpinile vor ieși foarte greu și vor fi debile sau nu vor ieși deloc.
după fixarea butașului la groapă și acoperirea rădăcinilor cu pământ se presează ușor pentru ca rădăcinile să vină în contact cât mai strâns cu pământul. Udați apoi cu 5-6 l apă în mai multe reprize. Presarea excesivă și brutală poate duce la deteriorarea rădăcinilor și a mugurilor din care vor crește viitoarele tulpini. Dacă după 25-30 de zile de la pornirea în vegetație nu apare primul lăstar din zona coletului, singurul remediu în acest caz este înlocuirea butașului.
La zmeur:
dacă ați plantat zmeurul la distanțe mai mici de 0,5 m între plante și 1,2-1,5 m între rânduri veți avea o densitate foarte mare de tulpini și va exista o concurență acerbă între acestea. Tulpinile cresc firave, rodirea este diminuată și practic nu puteți pătrunde prin lăstărișul creat. În acest caz este recomandat să se intervină pentru a creea o densitate optimă pe rând și un spațiu suficient între rânduri. Se formează o bandă continuă (rând) cu lățimea de 40-50 cm prin tăierea de la nivelul solului a tulpinilor slab dezvoltate sau uscate și alegerea a 12-15 tulpini mai viguroase pe metrul liniar, dispuse alternant și repartizate cât mai uniform. După alegerea tulpinilor de rod, acestea se scurtează între 80 și 120 cm înălțime în funcție de înălțimea și diametrul lor, urmărind ca diametrul la tăietură să nu scadă sub 1 cm.
Între rânduri creați un spațiu de dimensiunile mențio­nate mai sus prin eliminarea tuturor plantelor crescute pe acest interval. Spațiul dintre rânduri permite luminii solare să pătrundă printre plante, contribuind la dezvoltarea acestora și la coacerea fructelor, permite de asemenea aerisirea și accesul pentru lucrările de întreținere și pentru culesul roadelor.
la plantarea drajonilor de zmeur se vor respecta aceleași reguli ca și la plantarea murului și se va avea grijă să nu se deterioreze mugurii viitoarelor tulpini.
O altă greșeală care se comite la plantarea murului și a zmeurului este aceea de a alege locul de plantare sub pomi fructiferi sau arbori de talie înaltă, “pentru a-i proteja”, cum își închipuie greșit cei care plantează, sau în spatele unor ziduri înalte ale clădirilor, unde este umbră mai toată ziua. Or, se știe că și zmeurul și murul sunt plante iubitoare de lumină, suportând totuși umbrirea trecătoare, nu însă și una permanentă. În cazul umbririi, murul și zmeurul se dezvoltă greu, iar fructele nu ajung întotdeauna la  maturitate, de aceea este indicat ca acești arbuști fructiferi să fie plantați în câmp deschis sau, acolo unde nu se poate altfel, pe intervalele dintre pomi, cu orientare N-S și pe expoziții sudice sau sud-estice, nicidecum expoziții nordice. Iar pentru a fi clar ce înseamnă aceea o expoziție (din punct de vedere geografic), trebuie să știm că expoziția unui teren înclinat este dată de punctul cardinal unde se află latura situată cel mai jos pe acel teren, sau mai simplu, punctul cardinal către care se scurge apa. Dacă latura joasă este orientată către nord, atunci expoziția este nordică și așa mai departe.
Mulțumesc pe această cale doamnei Doina Sandu din jud. Neamț, care mi-a trimis o schemă interesantă pentru alungarea graurilor care ne diminuează recolta de fructe, după ce a citit în revista Practic despre problemele pe care le avem cu aceștia.
Pentru că luna martie este luna Mărțișorului și include și Ziua Femeii, dăruiesc un mărțișor simbolic redacției și tuturor cititoarelor revistei Practic-idei și le urez La Mulți Ani!
Pentru cei interesați de material săditor și informații despre plantare pot fi contactat pe e-mail la adresa:
[email protected] și la nr. de telefon 0744788920.
Multă sănătate și spor la treabă!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

Leave A Reply