Lucrări de sezon la flori

0

Iuliana Buzea, loc. Râmnicu-Sărat, jud. Buzău
Dragă redacție,
Revin cu informații legate de îngrijirea plantelor în februarie-martie.
Vă scriu din nou, de data aceasta despre lucrările de sezon la flori. În luna februarie:

 1. Se poate începe înmulțirea daliilor. Pentru a obține butași de dalie, trebuie să amplasați bulbii pe orizontală, în ghivece cu pământ proaspăt, aceștia fiind acoperiți cu pământ doar pe jumătate (jumătate în pământ – jumătate la suprafața acestuia). Gâtul tulpinii nu trebuie acoperit, deoarece de aici răsare noul lăstar. Aceștia apar după 3 săptămâni în condiții de lumină și căldură medie. Când lăstarii au peste 3 cm pot fi rupți din bulb, li se îndepărtează toate frunzele cu excepția perechii de sus. Butașii se pun în ghivece cu pământ proaspăt și se acoperă cu folie. În următoarele 2 săptămâni se udă și se aerisesc regulat. Înainte de transplantarea afară (în luna mai) se obișnuiesc treptat cu temperatura din exterior.
 2.  Dacă timpul ne permite, se pot diviza tufele de căldărușă, tufănele, steluțe, clopoței (campanula) sau garoafele perene. l Se pot semăna în solarii sau răsadnițe gura leului, petunii, salvia.
 3. Se pun în ghivece bulbii de gloxinii și se acoperă cu 2 cm de pământ.
 4.  Se poate înmulți Kalanchoe prin butași de frunză și se plantează în ghivece bulbii de Clivia (crin de cameră).
 5.  Se scot din locurile de iernare bulbii de begonie și se plantează în ghivece. Încep să apară bobocii de azalee. După apariția lor ghiveciul se mută la 18-20 grade Celsius și lumină medie.

În luna martie:

 •  Se administrează primul îngrășământ solului.
 •  Se divizează tufele de margaretă, bujori, stânjenei.
 •  Se seamănă macii, nemțișorul, gălbenelele, florile de piatră.
 •  Se taie lăstarii la plantele de interior unde e necesară fasonarea (trandafirul chinezesc, leandru, lămâi, mușcata, fucsia, urzicuțele, bougainvillea).
 •  Se seamănă direct în strat măzărichea (Lathyrus), Suzana cu ochi negri (Thunbergia) (5 semințe la cuib), se acoperă cu folie 2-3 săptămâni.
 •  În serele încălzite se seamănă petuniile și mușcatele.
 •  Se seamănă în ghivece zorelele (3-5 semințe la 2 cm adâncime). Se amplasează la soare la 18-20 grade Celsius.
 •  Se seamănă Rudbeckia în lădițe la o temperatură de 15-18 grade Celsius. După 4 săptămâni răsadurile se răresc și în luna mai se plantează afară.
 • Mult succes în continuare!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply