Lucrări de iarnă în grădină

0

Monica Viericiu
Grădina este acoperită de omăt pufos și frigul te îndeamnă să rămâi în casă, dar sunt câteva lucruri de făcut pentru plante și în această perioadă. Veifică felul în care iernează trandafirii, magnolia, smochinul și ceilalți arbuști ornamentali sensibili la ger, iar dacă materialele de protecție s-au desfăcut, remediază situația. Dacă observi pete de mucegai, curăță bine zona, învelește planta în hârtie groasă, ca de sac și înlocuiește folia cu una nouă. Perforează din loc în loc folia pentru aerisire. Ridică mușuroaie de pământ, pune paie sau mormane de frunze la baza tulpinilor și pe rădăcinile dezgolite.
Dacă vântul a spulberat pământul de pe straturile cu bulbi de primăvară (lalele, zambile, narcise, crocuși etc.), întinde un stat de pământ, frunze, crengi de brad, paie. Verifică starea bulbilor, a tuberculilor și a rizomilor de flori (de dalii, tuberoze, crin, cana, gladiole etc.) puși la iernat în pivniță sau alte locuri și aruncă tot ce este mucegăit fiindcă sporii se întind ușor apoi la toate rădăcinile. Întocmește un plan cu toate speciile de plante pe care vrei să le sădești în grădină și cumpără în caz că nu ai pus la păstrat pentru primăvară. Din februarie începe sezonul semănăturilor în răsadnițe.
Dacă ai livadă izolată ori stai în prajma pădurii, protejează tulpina pomilor tineri, fiindcă iepurii și căprioarele în căutare de hrană le vor roade coaja fragedă. Scutură zăpada și gheața căzută pe ramurile pomilor sau ale arbuștilor, în special ale celor din familia coniferelor, deoarece acestea se îndoaie și se pot rupe sub greutatea omătului.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply