Lola, o broscuță mofturoasă la fructe și legume

0
Foto: arhiva Practic Idei
Mara Avramescu, loc. Turda, jud Cluj
Dragă redacție,
Lola este o țestoasă mică, care, atunci când stătea cu alte broscuțe, se ascundea într-un loc strâmt și întunecos.
Mai demult ea a avut două surioare: Mola și Sola. Ele au crescut atăt de mult, încât a trebuit să renunț la ele, deoarece acvaterariul devenise prea mic. Ca și Lola, le-am simțit lipsa, dar știu că au ajuns într-un loc unde vor fi iubite. Broscuța mea nu a mâncat timp de o lună, era tristă, dar cu timpul a depășit momentul, a început să își scoată căpșorul afară din apă, să mănânce și să se plimbe prin casă.
Cea mai des întâlnită specie de țestoase este cea de Florida (broască țestoasă cu tâmple roșii) sau Artemis scripta elegans, care trăieste în acvaterarii. Ea se recunoaște prin dunga roșu închis de sub ambii ochi. În general, ele trăiesc în medie 75 de ani, dacă sunt îngrijite corespunzător. Este ușor să ai grijă de țestoase, dar există condiții care trebuie respectate. Nutriția este un factor important, iar o “dietă” necorespunzătoare poate avea multe consecințe neplăcute. Lola mănâncă creveți (gammarus), carne fiartă necondimentată, inimă de vită din pet-shop-uri, fructe și legume, dar mai puțin, pentru că nu am obișnuit-o cu ele când era mică. Iubește să se plimbe prin casă, să “exploreze” locurile interzise, adică cele întunecoase, strâmte, izolate și prin grădină, dar se pierde ușor în iarbă. Este foarte prietenoasă și jucăușă, adoră să o mângâi pe carapace ușor (partea de jos se numește plastron), sperioasă, dacă faci mișcări bruște se ascunde și își acoperă capul cu labuțele.
În povestirile nativ-americane, o țestoasă ducea pe spate, plutind într-o mare întindere de apă, Pământul pe care trăiau oamenii. Broscuța face parte din șirul de animale sacre: phoenixul, licornul, dragonul și țestoasa, singurul animal real. Ea simboliza longevitatea (s-au găsit țestoase care au 400 de ani), iar statuile din bronz care înfățișau acest animăluț erau în interiorul curților palatului imperial din Orașul Interzis din Beijing. După cum putem observa, țestoasa a avut un rol important în istoria unor națiuni. Este importanță și acum, deoarece pentru mine, câteodată, Lola este o sursă de inspirație.
Poate așa este la toată lumea, atunci când ai un animal pe care îl iubești, el te inspiră zi de zi.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply