Livingul este luminos datorită ferestrelor din acoperiș

2
tavan cu ferestre
Foto: Nicoleta Tiron
Nicoleta Tiron, com. Greci, jud. Tulcea
Dragă redacție,
La finele lui 2005 descopeream revista, iar în 2006 m-am și abonat la ea și v-am scris prima dată. Vă povestesc și eu cum mi-am amenajat locuința.
Prin 2006 vă spuneam că avem de gând să renovăm toată casa, care era concepută ca în anii ‘60-’70: casă cu prispă susținută de câțiva piloni și fiecare cameră comunica cu celelalte, gen trenuleț. Așa că în primăvara lui 2008 am început demolările. Nu a fost deloc ușor, pentru că eu am fost aproape tot timpul acasă cu muncitorii și copiii, unul avea pe atunci 3 ani, iar cel mic aproape 1 an. Soțul meu e tot timpul pe drum făcând curse (transport internațional România-Italia), la o firmă din orașul Măcin (aflat la 12 km de Greco).
Am început lucrările cu o echipă, apoi ne-a lăsat baltă, fără vreun motiv anume. Soțul nefiind acasă decât 2 zile pe săptămână, eu a trebuit să „țin frâiele“. Am stat aproape 3 săptămâni în așteptarea echipei, după care nu am mai suportat „șantierul“ și am căutat alți meșteri. Telefonic, am luat legătura cu cel care urma să înceapă lucrarea. Să știți că omul care e om serios și bazat pe meseria lui sfințește locul. Așa e cazul celui care în aproximativ 1 săptămână a terminat un living de 12 m pe 3 m. El se numește Nelu și e din Măcin. Îi mulțumim pe această cale din tot sufletul. El a zidit, a tencuit, a finisat ceea ce nu terminaseră ceilalți într-un timp care nouă ni s-a părut scurt.
Povestea renovării e lungă, iată cam cum a decurs. În primăvara lui 2008 am terminat de ridicat zidurile noi și ne pregăteam de învelit, pentru că în interior lucrezi altfel. Cu o echipă de 3 oameni de aici din comună, am terminat și această etapă în vară. Am comandat geamuri tip termopan, dar până am găsit firma am avut de umblat pentru că nimeni nu a vrut să se „încurce“ cu o ferestră de 1,80/1,50 m dintr-o bucată cum voiam noi, toate firmele o făceau din 2 părți. Pentru că ne trebuia lumină multă am hotărât să facem și 2 ferestre pe acoperiș. În interior tavanul livingului are în dreptul ferestrelor de pe acoperiș 2 piramide făcute din gips-carton, astfel încât lumina ajunge în cameră, care are 236 mp.
După acoperirea casei cu tablă zincată netedă, am cheltuit cu tavanul fals din toate cele 3 camere (living și celelalte 2 dormitoare, unul pentru copii și ultimul pentru eventualii musafiri), pe glet (2 mâini) și vopsea lavabilă. Cele două dormitoare sunt finisate la fel într-o nuanță de bleu închis. Pentru că nu au altă sursă de lumină naturală decât ușa, am mers pe mărirea spațiului optic, adică 2 pereți opuși i-am făcut bleu, iar pe ceilalți doi și tavanul alb. Livingul permitea orice nuanță, așa că fiind lung am optat pentru pereți albi și portocalii. Astfel lumina cade pe peretele alb și este amplificată, iar peretele cu ferestrele și ușa sunt portocalii să creeze un spațiu primitor. Menționez că nuanțele le-am obținut prin colorarea la magazine de profil. Într-adevăr este mai scump așa, dar merită. Noi am cumpărat vopsea lavabilă albă și nuanță ca să renovăm și bucătăria în același timp, dar le-am combinat acasă. Am obținut culoarea dorită, dar nu poți șterge cu nimic pereții, se ia zugrăveala, chiar și cu apă simplă pentru că nu a fost o vopsea de calitate.
După zugrăvit a urmat montatul parchetului. În dormitorul băieților, am optat pentru unul alb cu mici dungulițe gri, gros de 1 cm, în ultimul dormitor pentru parchet de 1 cm, nuanța lemnului de cireș. Iar pentru living am luat un parchet de 1,2 cm, lăcuit, cu aspect de mahon. E superb, dar și prețul e pe măsură, 85 lei/mp. Noi aveam intenția de a-l lăsa neacoperit, dar având copii mici, am cumpărat și mochetă. Au urmat apoi alte cheltuieli cu mobilatul camerelor,  pentru cea din dormitorul copiilor (alb cu albastru) am dat 1.200 lei, iar pentru cea din living canapea și două fotolii grena am dat 1200 lei, la care se adaugă alte obiecte necesare. Am luat și o scară care urcă spre podul casei, dar care nu e funcțională (decât pentru urgențe), căci  e plină de florile mele dragi.
Încă nu e totul finisat, mai am nevoie de covorașe în ultimul dormitor, un garderobier în living, un birou.
La exterior, casa e placată deja cu polistiren pentru izolație termică, iar între timp am ridicat lângă baie o cameră pentru centrala pe lemn, care ne încălzește toată casa. Mai avem de pavat în fața casei. Vă trimit și fotografii cu lucrările efectuate la partea de zidărie, cu interiorul finisat încă nu am.
Vă mulțumesc că existați, pentru că astfel mi-am făcut prietene în toată țara cu care țin legătura și mă întâlnesc. Numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Izolare usi si ferestre | Revista Practic idei

  2. Pingback: Ferestre cu viziune | Revista Practic idei

Leave A Reply