Living tradiţional, clasic sau modern?

0

Dacă eşti în căutarea unui stil personal pentru living, aici poţi găsi inspiraţie. Ai mai jos trei exemple de amenajare a unui living, în funcţie de gusturile tale şi de aspectul general al casei.

www.pixabay.com
www.pixabay.com
  1. Tradiţional. Acest stil este preferat de cei ce se retrag de la oraş la ţară, preţuiesc tradiţia şi arhitectura românească şi adoptă un design rustic în ceea ce priveşte amenajarea şi decorarea casei şi a grădinii. Ce înseamnă, mai clar, stil tradiţional în living? Folosirea pentru finisaj a varului sau a cărămizilor, placarea pereţilor cu lemn (nefinisat, doar dat cu lac), podele din lemn natur sau ciment şi linoleum – acestea sunt materialele preferate pentru un astfel de stil. Culorile sunt mai mult decât apreciate, la fel şi dungile/carourile. În ceea ce priveşte iluminatul: lustre, candelabre, veioze şi lampadare, lumânări (există şi lumânări electrice, cu bec şi finisaj din ceară naturală). Mobilierul să fie din lemn masiv, cu aspect învechit/antic (există autocolant care arată precum vopseaua ştearsă, precum şi vopsea care la uscare dă un aspect mat, iar varianta cea mai de efect este să vopseşti mobila, apoi să şmirgheluieşti din loc în loc, ca şi cum s-ar fi şters culoarea). Nu există conceptul de “prea mult” în stilul tradiţional şi acesta aduce din nou în atenţie decoraţiunile din porţelan, ceramică, lut, sfoară împletită.
    www.pixabay.com
    www.pixabay.com

2. Clasic. Când te gândeşti la stilul clasic în living, imaginează-ţi eleganţă, opulenţă şi mobilă masivă. Pereţii sunt crem, bej deschis sau albi, iar podelele din lemn deschis la culoare, marmură sau piatră. Tapiţeria este obligatorie în stilul clasic, iar canapelele cu aspect elegant sunt elementul central. Dacă ai suficient loc, optează şi pentru o masă de 4/6/8 locuri, din lemn, unde poţi primi musafiri. Candelabrele, veiozele şi alte surse de iluminat sunt mari şi reprezintă obiecte decorative în sine. Asta şi pentru că nu ai voie să ai prea multe decoraţiuni în cameră: tablouri înrămate, sculpturi din lemn sau marmură sau un covoraş în culori palide sunt cam singurele elemente permise. Şi, că tot vorbim de culori, este bine să menţii tonul general folosind pentru mobilă/decoraţiuni nuanţe de crem, cafea cu lapte şi diverse tonuri de maro. Este încurajat şi câte un accent auriu.

www.pixabay.com
www.pixabay.com
3. Modern. Aici nu investeşti atât de mult în mobilă, deoarece se preferă un stil minimalist în living, însă obiectele pe care le cumperi sunt în general costisitoare. Pentru a da senzaţia de spaţiu, pereţii se vopsesc în nuanţe deschise, de obicei alb sau crem, dar, ca să nu devină un decor plictisitor, majoritatea designerilor recomandă folosirea unui perete accent. Acesta înseamnă un perete vopsit într-o culoare puternică sau decorat cu elemente care sar în ochi. Atâta timp cât nu sunt folosite în exces sau în combinaţii de mai mult de 2-3, toate culorile sunt apreciate, chiar şi negru. Pentru iluminat, ia în considerare spoturile sau ledurile, precum şi lustre sau veioze cu aspect simplu, minimalist şi realizate din sticlă şi metal. Aceste două materiale se preferă şi la puţina mobilă existentă (de exemplu măsuţa de cafea). Pe jos avem parchet sau gresie, fără covoare (sau folosind doar unul mic, pentru accent de culoare), iar decoraţiunile sunt, în general, sub forma tablourilor moderne şi uşoare (pânză pe ramă, postere) şi a pernelor sau draperiilor, care pot fi colorate. Nu se folosesc bibelouri sau alte decoraţiuni care dau aspectul de aglomeraţie pe etajere.
Text: Cătălina Vieru
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply