Levănțica rezistă bine la geruri puternice

0

Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu
Stimată redacție, În revista Practic Idei în luna august (pag. 47), doamna Elena Popescu din București solicită informații despre cultura lavandei.
Lavandula angustifolia este o plantă aromatică originară din India, Insulele Canare și regiuni mediteraneene. La noi în țară rezultate bune se obțin în zonele cu mult soare și căldură vara.
Cerințele plantei Față de sol este puțin pretențioasă, însă nu suportă terenurile cu apă freatică la suprafață. Pe soluri bogate crește mai viguros, însă conținutul în ulei este scăzut. Pe terenuri acide și sărate plantele sunt predispuse la îmbolnăviri și puțin rezistente iarna. Plantele tinere rezistă iarna la -8 grade Celsius până la -10 grade Celsius, doar plantele mari rezistă la geruri de -30 de grade Celsius.
Înmulțirea se face prin semințe, marcotaj și butași. Ca să obțineți plante viguroase din semințe, trebuie să știți când să semănați. Însămânțarea se face toamna târziu, în pragul iernii sau primăvara devreme. Terenul pentru straturi se îngrașă cu mraniță, 3-5 kg la mp. Anual se aplică înainte de înflorit azotat și superfosfat, iar la 3-4 ani se presară între rânduri gunoi bine descompus. Transplantarea plantelor din semințe se face toamna în septembrie, pe timp ploios sau se udă abundent locul de plantat. Se lasă o distanță de 1 m între rânduri și 60 cm între plante. Rădăcinile se scurtează și se mocirlesc într-un amestec pentru că dezvoltă rădăcini care vor întări planta. Pentru iarnă se mușuroiește cu un strat de 3-5 cm de pământ. O înmulțire mai avantajoasă este aceea prin marcotaj. Operația se face în octombrie-noiembrie la plante de 3-4 ani, se taie partea aeriană la 8-10 cm deasupra solului și cioturile rămase se acoperă bine cu pământ care se îndeasă între ele. Primăvara după ce au început să vegeteze, tufele se acoperă din nou cu pământ. În timpul verii acești lăstari acoperiți cu pământ vor înrădăcina și toamna plantele se scot și se separă în mai mulți puieți.
Îngrijirea culturii Pentru reușita culturii terenul trebuie să fie curat de buruieni și afânat tot timpul vegetației. În primul an de cultură se îndepărtează florile pentru a nu slăbi planta, iar toamna se rup vârfurile ramurilor pentru a se coace lemnul și pentru a le mări rezistența. Anual, primăvara, se curăță de ramurile uscate și se tund vârfurile pentru formarea tufelor. Până toamna se execută 3 prașile între rânduri. Producția de flori rămâne constantă 5-7 ani apoi descrește. Dacă se aplică îngrășăminte, lucrări de întreținere și prașile la timp, producția de flori poate rămâne constantă timp de 11 ani. Uscate pe cale naturală, inflorescențele se așază în straturi subțiri pe rame, rogojini și se întorc pentru a nu se brunifica. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply