Leurda cea plină de vitamine și minerale ajută la detoxifiere

1
usturoiul dacilor
Foto: arhiva Practic Idei
Ioana Preda, București
Dragii mei, Vă scriu din nou, cu mare bucurie, de data aceasta despre câteva plante de leac.
Muşețelul are proprietăți dezinfectante, antiinflamatoare şi antibacteriene, fiind considerat una dintre principalele plante medicinale. Tratează gastrita şi colicile abdominale consumând 1-2 căni pe zi de infuzie. Diareea şi infecțiile intestinale sunt tratate cu infuzie de muşețel şi mentă, consumând 2 căni pe zi. Febra este alungată cu infuzie de muşețel, având proprietăți sudorifice, reglând temperatura corpului. Durerile de gât se tratează făcând gargară dimineața şi seara. Infuzia. Se pune la infuzat în apă clocotită o linguriță de plantă uscată timp de 10 minute. Uleiul de muşețel. Se pun într-un borcan 3-4 linguri cu muşețel şi se toarnă până la umplere ulei de măsline. Se lasă la macerat 30 de zile, apoi se filtrează. Este bun pentru tratarea arsurilor, eczemelor etc. Vin de muşețel. Se fierbe într-un litru de vin alb o cană de muşețel, este bun pentru re-tenția de lichide, consumat câte un păhărel pe zi. Păpădia Primăvara, păpădia se mănâncă crudă şi proaspătă, pusă în salate, iar din florile ajunse la maturitate se face un sirop de sănătate aromat şi gustos.
Păpădia conține vitamina A, B, C, magneziu, fier, calciu, la fel ca şi urzica, păpădia curăță sângele, este depurativă şi cu virtuți diuretice. Este excelentă pentru a urma o cură de primăvară, preparând un suc din tije şi frunze pentru remineralizare şi detoxifiere. Pentru lipsa poftei de mâncare se consumă în salate tije şi frunze de păpădie proaspete. Fiind un excelent drenor hepatic, se recomandă consumul său celor bolnavi de ficat. Ajutând la eliminarea toxinelor din organism, se recomandă celor cu probleme de acnee şi furunculoze să urmeze cura de păpădie sub toate formele. Fiind un excelent depurativ, păpădia este benefică celor cu reumatism şi gută. Persoanelor suferinde de tulburări ale circulației, li se recomandă infuzia ajutând la subțierea sângelui şi normalizarea circu-lației. Aplicată sub formă de comprese, te scapă uşor de negii atât de nesuferiți. Recomandări de preparare Salata preparată din tije şi frunze proaspete de păpădie, este excelentă prin clorofila pe care o conține. Macerat la rece. Se pune o mână de păpădie în 500 ml apă dulce şi se lasă peste noapte, apoi se consumă toată cantitatea a doua zi. Sucul din frunze. Frunzele proaspete se dau prin mixerul electric, apoi sucul obținut se subțiază cu puțină apă. Infuzia se obține punând în 500 ml apă fiartă 2 linguri cu plantă uscată şi se lasă 10 minute la infuzat. Toate aceste metode de obținere sunt foarte indicate, consumate atât simple cât şi combinate cu anumite siropuri, miere etc. Nu ocoliți păpădia, fiind la fel de benefică precum urzica.
Leurda Are un miros înțepător de usturoi, dar este plină de vitamine şi minerale. Din ea se poate prepara o salată foarte gustoasă. Din frunze şi bulbi de leurdă se pot prepara salate, sucuri, tincturi, vin. Ca afecțiuni se pot trata: intoxicații cu tutun consumând salata de leurdă, de asemeni insomnia, diareea sau bolile cardiovasculare se tratează cu salata şi sucul de leurdă combinat cu alte sucuri. Reumatismul se tratează făcând o cură cu suc de leurdă, care are proprietăți diuretice şi detoxifiante. În plus cura ajută la remineralizarea organismului dacă ține câteva zile. Pentru prevenirea accidentelor vasculare este recomandată cura cu leurdă. Persoanele care au colonul sensibil nu trebuie să consume leurdă sub nicio formă. Metode de administrare Vinul de leurdă. Tocați o legătură de frunze şi opăriți-le în 250 ml vin alb 5 minute. Se consumă zilnic câte un păhărel, fiind bun la uşurarea respirației şi fluidificarea secrețiilor pulmonare. Sucul de leurdă se obține din frunze date prin mixerul electric, se consumă diluat cu puțină apă, amestecat cu suc de țelină sau morcovi. În uz extern se foloseşte în tratarea rănilor greu vindecabile. Salata se prepară din frunze proaspete. Se face o cură de salată verde pentru detoxificarea organismului, întărirea celulelor, dar şi pentru curățarea rinichilor de impurități. Leurda favorizează urinarea. Se mai poate prepara şi tinctura de leurdă din bulbi şi frunze de leurdă. Se tratează cistita hemoragică, hipertensiunea şi ajută la eliminarea viermilor. Dudul De la dud, medicina naturistă foloseşte pentru diverse afecțiuni atât frunzele cât şi fructele, consumate ca atare sau sub formă de suc. Infuzia de frunze se prepară ca oricare infuzie, din frunze de dud peste care se toarnă apă clocotită, infuzând 15 minute. Sucul de fructe se utilizează pentru gargară, în tratamentul stomatitelor şi aftelor. Tot cu infuzia de frunze se tratează eczemele consumând pe zi câte o cană. Diareea se combate consumând la nevoie o cană cu infuzie de frunze, deoarece posedă proprietăți astringente. Pentru constipație se recomandă consumarea dudelor coapte, sub formă de sirop, pentru că au o acțiune diuretică şi laxativă. Mâncate crude, dudele au efect astringent fiind benefice pentru tratarea enterocolitei. Pentru gastrită, prepari un amestec din flori de salcâm şi frunze de dud, faci din el o infuzie ce o consumi după mese, de trei ori pe zi, puțin câte puțin. Frunzele de dud au efect alcalinizant. Frunzele şi dudele sunt foarte bune consumate în orice afecțiune, fără interdicții.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Pledoarie pentru salata verde | Revista Practic idei

Leave A Reply