Îngrășămintele foliare (I)

0
gradina, varza
Foto: pixabay.com
Nicolae Cristea, Constanța
Dragi cititori,
Sunt situații când observăm că evoluția plantelor din grădină este perturbată, că legumele sau florile cresc anevoie ori dau rod mic, cu toate că îngrășările de sezon s-au făcut la timp și în cantitate și calitate corespunzătoare. Atunci înseamnă că există unele carențe ce se pot rezolva prin îngrășăminte foliare.
Vinovată de o dezvoltare lentă și de dificultăți la rodire este lipsa unor elemente esențiale și aici intervin îngrășămintele foliare pentru completarea deficitului.

Clasificarea carențelor

1. Carența de azot (N) se observă prin faptul că plantele dau semne de nanism, adică rămân mici, au lăstari de vârf subțiri, alungiți, de un verde bolnăvicios, de asemenea frunzele sunt gălbui, inflorescențele de rodire cât și rodul se dezvoltă greoi.
2. Carența de fosfor (P) produce în primul rând infertilitatea florilor, cât și a fructelor și căderea prematură.
3. La carența de potasiu (K) fructele rămân mici, este redusă cantitatea de zahăr din fruct, pielița fructelor devine aspră cu tendințe de crăpare și de aici căderea prematură a fructelor.
Combinația fosfor cu potasiu în cantități necesare asigură întărirea codiței florilor cât și a pedunculului, de asemenea codița fructelor devine mai rigidă, diminuând căderea masivă a fructelor în perioada verii (cădere fiziologică, naturală).
4. Carența de magneziu (Mg) este strâns legată și de carența de fier (Fe). Caracteristic la carența de magneziu este că pe suprafața frunzelor apar niște pete ca de ulei (faza petelor untdelemn), urmate de atacul masiv al manei, făinării cât și al sclerozei (pete maronii). Acestea sunt boli fungice, la care constribuie și atacul de aphide și musculițe albe de seră, iar în final frunza plantei devine necrozată, cu aspect ciuruit.
Sunt convins că un bun gospodar îngrașă terenul de cultură toamna, prin încorporarea în sol a gunoiului de grajd, a mraniței bine fermentate, dar contează și conformația anatomică a sistemului radicular, plus conformația plantei, care poate lăsa de dorit. De aceea tot trebuie să intervenim cu îngrășăminte foliare.
Unele îngrășăminte pot fi procurate foarte ușor, fiind la îndemână în orice gospodărie. Vezi aici despre ce este vorba!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply