Leandrii iernează în spații reci, dar ferite de îngheț

0

Mă bucur de fiecare plăntuță pe care o îngrijesc și ele simt asta. Vă prezint leandrul.
S-a mai scris despre leandru, dar pentru a descrie în totalitate o floare așa de frumoasă și de modestă ar trebui mult mai multe pagini.
Acum 5 ani am primit de la o prietenă un pui de leandru alb cu rădăcină. Să fiu sinceră, nu prea m-am îngrijit de el, îi puneam apă când udam și celelalte flori și atât. Primăvara viitoare l-am tăiat fără milă destul de scurt, la 5-6 cm de la pământ pentru că se lungise, era un băț de vreo 40 cm fără nici un aspect decorativ.
Au dat din restul rămas 4 tulpini care au crescut destul de repede și m-am văzut nevoită să-l mut în alt vas mai mare, pentru că am observat că pământul din ghiveciul prea mic se usca foarte repede.

Pământul potrivit

Am pregătit un amestec din: o parte pământ de țelină, o parte bălegar bine putrezit (totul cernut) și o parte nisip. Am asigurat un bun drenaj prin 2-3 cm de pietriș în fundul vasului. La 2 săptămâni și ceva am observat boboci mici în vârful lăstarilor. Am început să-i pun și îngrășământ pentru plante cu flori. În alte 2-3 săptămâni leandrul meu era o frumusețe cu 4 lăstari tineri plini de flori, de se rupeau de buchețele grele, care miroseau așa de plăcut, că m-am îndrăgostit de această frumoasă floare pe care intenționez să o înmulțesc cât mai mult și încerc să-mi fac rost și de alte culori. Vârful pe care l-am tăiat l-am pus în apă și a făcut rădăcini în 15-20 zile, l-am mutat în alt vas și acum am deja doi leandri albi și unul roz cu flori mai mari și mult mai parfumate.

leandru, nerium oleander
Foto: pixabay.com

Amplasare și udare

Am observat că frumoșii mei leandri iubesc foarte mult lumina și apa, îi ud vara în fiecare zi ș-i stropesc și pe frunze doar dimineața. Vara îi țin în plin soare. Iarna pot fi ținuți în camere reci, dar fără să înghețe și în camere fără lumină rezistă bine, dar își pierd frunzele. Leandrul se înmulțește primăvara din butași de vârf sau fragmente din lăstari cu 3-4 noduri, sub sticlă sau borcan și se menține pământul nisipos. Pământul trebuie să fie unul nisipos. Butașii de vârf, de 15-16 cm, fac ușor rădăcini și în apă, numai că apa trebuie schimbată la 4-5 zile. Butașii care au făcut rădăcini se pun în vase mici la început, apoi din ce în ce mai mari în funcție de dezvoltarea plantei.

Tăierile necesare

Pe măsură ce planta crește, trebuie făcute tăieri de formare a coroanei. În fiecare primăvară se taie planta pentru a nu se lungi și înflorirea bogată va fi pe lăstarii tineri. Înflorește din mai până toamna târziu. Florile trecute se îndepărtează pentru că sunt inestetice, dar și pentru a favoriza o altă înflorire. Nu uitați că plantele trebuie mutate în fiecare primăvară în vase din ce în ce mai mari și tot atunci scurtate și o parte din rădăcini.
Pământul nou pregătit să conțină mult nisip. Chiar dacă este o plantă otrăvitoare, leandrul are și el dăunători. Păduchele țestos este cel mai de temut dăunător, dar și păduchele lânos este la fel de periculos.

Scapă de dăunători

Acești dăunători se dezvoltă în timpul verilor caniculare. De cum apar, acești păduchi lasă pe frunze un lichid lipicios. Acești dăunători atacă toate părțile plantei. Dacă se observă apariția lor când sunt în număr mic se pot combate cu soluție de apă și săpun. Se curăță fiecare frunză pe ambele părți cu o cârpă și se limpezește apoi cu apă curată. Bine ar fi să stropiți leandrii preventiv cu soluții chimice (insecticide). După ce le-ați făcut un duș bun, lăsați frunzele să se zvânte bine, apoi stropiți cu insecticid și încercați să udați și dosul frunzelor. Repetați operațiunea duș și tratament după 2 săptămâni și toată perioada foarte caldă. Așa apărați leandrii de păduchi, prin stropiri repetate. Dacă nu ați observat la timp și păduchii s-au înmulțit deja, este mai bine să tăiați și să ardeți lăstarii afectați, deoarece combaterea lor e destul de dificilă. Stropiți și pământul din vas, căci aici se ascund păduchii.
Victorița Diaconu, Orlești-Silea, jud. Vâlcea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply