Las toamna gloxiniile să se usuce, apoi le duc în beci

0
guzmania cu flori
Foto: Florentina Tonț
Florentina Tonț, loc. Vârciorog, jud. Bihor
Dragă redacție,
Vă povestesc despre florile cele mai noi, pe care le am doar datorită sfaturilor prietenilor practici, fără de care cu siguranță că nici nu m-aș fi încumetat să îngrijesc atâtea plante.
Vă povestesc despre guzmania, syngonium, gloxinia și schefflera.
Guzmania. Îmi plăcea foarte mult această floare, dar îmi era frică să o cumpăr, deoarece nu prea știam multe lucruri despre ea. Am răsfoit revistele din colecția mea, pe care le citesc din 2004 fără întrerupere, și am găsit sfaturi despre ea. Am cumpărat dintr-un magazin una roșie, iar după aceea am primit de la fini de 8 Martie una roz
Este o plantă chiar  nepretențioasă, „floarea“ (de fapt aceasta este în vârful plantei, micuță) ține foarte mult. Se udă doar în cupă, nicidecum în pământ pentru că îi putrezesc rădăcinile. Eu am ținut-o la geam unde am soare doar dimineața, o pulverizez cu apă pe frunze, nu i-am administrat niciun îngrășământ.
Din martie și până acum a rămas tot așa; în schimb m-a răsfățat cu trei pui fiecare exemplar. Au crescut pe lângă ea. Acești pui nu se mută separat decât atunci când planta mamă moare. Atunci se despart și se pun fiecare separat. Plantele mele acum au început să pălească, iar puii sunt cât ele. Merită să dețineți o astfel de plantă pentru că nu necesită nu știu ce îngrijire deosebită, dar, în schimb, vă răsplătește din plin prin gingășia ei.
Syngonium. Am două ghivece. Unul l-am dirijat în sus (adică i-am pus tutore și l-am legat), iar pe celălalt l-am urcat pe dulap și l-am lăsat să curgă spre podea. Îi place să îl stropesc cu apă pe frunze, îl ud puțin (pământul să se usuce între udări). Lumina este relativă, nici soare puternic, nici umbră. Se mulțumește cu un pic de lumină. Nu este deloc pretențios, se prinde ușor din vârfuri de lăstari puși direct în pământ.
Gloxinia. Dețin patru ghivece: 3 cu flori mov cu alb pe margine și una cu roșu și alb. Anul acesta au înflorit superb, parcă s-au luat cu toate la întrecere. Mulțumesc prietenilor practici pentru informațiile legate de aceste plante, fără de care nici nu știam că există așa ceva. Mie personal nu mi se par deloc pretențioase. Iarna stau în beci, primăvara le aduc la geam, la lumină, le pun în pământ proaspăt și încep să le ud câte puțin. După ce au câteva frunze, le administrez îngrășământ lichid (Vitaflora), o dată la 2 săptămâni și le ud doar în tăviță. Toamna le las să se usuce, nu le mai pun apă și le duc în beci, unde nu le ud deloc. Le place lumina, dar nu soarele direct.
Schefflera. Am primit un puiuț anul trecut, era mic și nu credeam să se prindă, dar iată, s-a prins. Acum este destul de mare. Planta trebuie udată puțin, îi place lumina, dar nu soare direct. Eu o țin la geam, unde am soare doar dimineața.
Alături de ea mai vedeți în fotografie dieffenbachia, azalee și un pui de marantă, pe care am înmulțit-o tăind din cea veche lăstari, pe care i-am pus direct în pământ.
Achiziții noi mai am, dar nu le-am fotografiat. Am primit de la o prietenă Ficus benjamina și sporul-casei roz bătut. Mai am în curte o datura roz superbă, abutilon portocaliu, trei urzici diferite, episcia.
Mulțumesc Nicoletei Vâlciu din Ghimbav, jud. Brașov pentru florile primite și Nicoletei Tiron din Greci, jud. Tulcea. Am legat prietenii frumoase, vorbim la telefon, ne împărtășim informații despre anumite plante și facem schimb de flori. Și toate acestea datorită revistei, preferata mea și a tuturor prietenilor practici, care ajută enorm cu sfaturile lor neprețuite.
Vă doresc succes în continuare, să nu vă schimbați. Bunul Dumnezeu să vă ajute în tot ceea ce faceți și să vă binecuvânteze.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply