Lampile si iluminatul interior

0

Iluminatul interior are categorii care trebuie combinate in asa fel incat rezultatul sa corespunda dorintelor, gusturilor si obiceiurilor noastre.

ILUMINATUL GENERAL (asigurat de la nivelul plafonului), cel specific sau de punere in valoare (lampi, spoturi), iluminatul utilitar (la bucatarie, baie) trebuie sa convietuiasca… sub acelasi acoperis intr-o desavarsita armonie. Lampile nu sunt un moft, ci o completare bine-venita la razele care impung peste tot din tavan.

LAMPILE sunt destinate accentului pe un obiect sau o zona, desi multi cred ca ele sunt concepute strict utilitar pentru situatii precum lectura, veghea, travaliul intelectual. In functie de aceste date, se aleg tipul si intensitatea sursei luminoase, culoarea spotului sau a abajurului, dar nu neaparat si forma lampii sau materialul din care este confectionata.

Ar fi pacat sa va ganditi la lampi numai din perspectiva practica. Ele sunt, pana la urma, solutia cea mai accesibila de a crea o adevarata scenografie interioara, punand in valoare si restul obiectelor ambientale.

DACA VRETI O ATMOSFERA SPECIALA, o puteti crea cu ajutorul lampilor fantezie. Nimic nu este mai poetic, mai tulburator, ca prezenta intr-un interior, decat lumina delicata irizata in culori. Dar aici trebuie sa platiti atentie si nuantelor.

Firile vesele vor fi tentate sa aleaga modele cu tonuri multiple, combinate si energice, temperamentele romantice vor cauta fumuriul sau, pur si simplu, lumina calda si blanda.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Adrian Parvu, foto: Dan Vezentan

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply