Lămâița și ciucurelul ne desfată cu parfumul și frumusețea lor

0
foto Gheorghe Cojocaru
foto Gheorghe Cojocaru
Stimată redacție și dragi iubitori de flori,
În luna iunie înfloresc multe plante și arbuști care ne răsfață cu parfumul și frumusețea lor deosebită și ne îndeamnă să savurăm din plin bogăția florală a acestei perioade de trecere de la primăvară la vară.
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Am ales pentru cititori două specii cu flori foarte plăcut mirositoare, care înfloresc la începutul lunii iunie.
Arbustul de iasomie cu denumirea botanică de Philadelphus, decorează prin flori abundente și foarte parfumate orice curte. Genul Philadelphus cuprinde mai multe specii, dar eu vă scriu despre P. Coronarius – numită și lămâiță. Este un arbust drept, puternic, cu frunze ovale și cu flori albe-crem grupate câte 5 sau 7 în raceme. La înflorire deplină arată ca un copac acoperit de zăpadă. Mirosul puternic al florilor cu aromă de lămâie se împrăștie în jur. Este un arbust care crește repede, lăstărește bine și suportă tunderea. Rezistă la ger, dar este mai sensibil la secetă. Nu cere sol special, poate fi chiar sărac sau calcaros. Nici poluarea cu fum și gaze nu-l afectează.
Vă recomand plantarea în apropierea locului de odihnă și relaxare sau eventual pe lângă o alee circulată. Poate forma garduri vii, tunse regulat. Înmulțirea se face prin butași lemnificați puși la înrădăcinat sub PET-uri ca și trandafirii. Când s-au îndesit, se scot și se face despărțirea tufelor – toamna sau primăvara devreme. Specia merită să fie plantată în orice curte.
Altă plantă cu flori parfumate în luna iunie este Asclepias Syriaca, despre care am mai scris în Practic Idei nr. 2/2012, pag. 52. De această dată fac unele completări și vă prezint fotografii cu florile în faza de boboc și cu inflorescența globuloasă cu florile deschise așa cum numai aparatul foto le poate reda cel mai bine. Mirosul puternic și plăcut atrage albinele care vin să sugă nectarul dulceag. Poate și din acest motiv se mai numește popular și ceara albinei. Se înmulțește foarte repede prin fracțiuni de rizomi plantați toamna care rezistă foarte bine în pământ iarna. Este important ca rizomii să fie plantați cât mai repede, pentru că se deshidratează ușor și apoi putrezesc în pământ. Până la plantare se țin în turbă, în nisip sau pământ nisipos.
foto Gheorghe Cojocaru
foto Gheorghe Cojocaru
Plantele răsar și mugurii ies din pământ la jumătatea lunii aprilie când solul s-a încălzit bine. Crește foarte repede circa 2 m (specia Syriaca este cea mai înaltă dintre toate speciile genului). Inflorescențele sferice ca niște ciucurași se formează la axila frunzelor din partea superioară a plantelor și sunt compuse din flori parfumate puternic. Deși nu sunt prea atractive, parfumul este acela care te cucerește, precum și statura înaltă cu frunze mari lucioase, ca de Ficus elastica. Forma inflorescenței a dat și alt nume popular acestei plante, aceea de ciucurel. Fructifică, însă foarte slab, nu prin toate florile, formând capsule cu semințe. Acestea au o formă ciudată, ca de papagal cu coada în jos, care la maturitate crapă și semințele cu praf pot fi împrăștiate de vânt. Aspectul capsulelor i-a dat și denumirea de floarea de papagal.
Eu nu am testat înmulțirea prin semințe pentru că rizomii invadează terenul și răsar multe plante noi din mugurii de pe rădăcinile albe și noduroase care șerpuiesc prin pământ. Totuși la însămânțare se recomandă ca înainte de semănat, să se frece semințele pentru a îndepărta perii lungi și albi din vârful semințelor ca niște aripioare pufoase, sticloase și moi. Se spune că indienii foloseau acest puf pentru perne și plăpumi. Pot oferi bucăți de rizomi, numai toamna, în octombrie-noiembrie dacă trimiteți timbre de circa 3 lei pentru plic mare.
Să aveți o vară plină de flori!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply