La soare, semăn coriandru

0

 
Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Dragă redacție,
În fiecare primăvară, la sfârșitul lunii aprilie, semăn coriandru în grădina de legume, la circa 1 cm adâncime, direct în strat.
Distanța dintre rânduri trebuie să fie de 30 cm. Fac semănături ulterioare, la interval de 3 săptămâni, pentru a avea frunze proaspete tot sezonul. Ca să pot culege și semințe, am grijă să răresc plantele la 15 cm distanță. În timpul vegetației umezești solul uniform și-l afânezi de câte ori este nevoie. Ca să se dezvolte bine, coriandrul trebuie semănat într-un loc însorit și cald, cu pământ permeabil și bogat în humus.
Tulpinile acestei plante anuale au înălțimea de 30 până la 70 cm și se aseamănă cu cele de pătrunjel. Din iunie și până în iulie se deschid inflorescențe plate, cu flori albe până la roz, din care se dezvoltă semințe cu formă rotundă. Când semințele încep să devină mari, ele pot fi culese. Eu le folosesc atunci când pregătesc turtă dulce, biscuți, fursecuri, pâine, preparate din carne și legume. Pentru a da o aromă deosebită preparatelor, semințele de coriandru le folosesc proaspăt măcinate pentru ca mâncarea să nu devină amară.
Coriandrul este un condiment care îmblânzește și bolile drastice. Planta, pe numele ei oficial Coriandrum sativum, este generoasă, oferindu-ți atât fructul, cât și semințele în scopuri terapeutice. Sucul proaspăt de coriandru scade febra imediat, ameliorează procesele inflamatorii, tratează alergiile și acționează asupra erupțiilor cutanate. Semințele înlătură senzația de vomă, indigestiile și reglează tulburările digestive. Coriandrul este foarte eficient și în infecții urinare, cistite sau alte boli ale sistemului urinar.
Coriandrul este o mirodenie iubită datorită aromei frunzelor proaspete asemănătoare citricelor. În zona de origine, Orientul Mijlociu și spațiul mediteranean, coriandrul este foarte îndrăgit și face parte din multe preparate. Nu mai este de mult un secret faptul că planta poate transforma un preparat culinar într-un deliciu. Dar, iată că, această mirodenie poate fi pe bună dreptate și un veritabil medicament.
Folosiți-l cu toată încrederea și cultivați-l în fiecare primăvară în grădina voastră. Veți fi cu adevărat foarte norocoși. Mult succes!
Foto: Mihai Nicolae
Citește și despre cultura altor plante aromatice!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply