La sfârșitul toamnei semăn phloxul pitic în straturi afară (II)

0

Mai întâi vă mulțumesc pentru publicarea scrisorilor mele despre unele flori în Practic-Idei pentru premiile acordate, fapt care mă încurajează să vă scriu în continuare despre alte flori, precum phloxul.
Caută și prima parte a articolului să afli cum se cultivă Phlox paniculata!
2. Floxul anual cultivat de mine a fost specia Phlox grandiflora sau Phlox drummondii sau “mândria texană” obținut din semințe semănate primăvara – în februarie-martie în pepinieră sau direct afară în aprilie-mai. Această specie crește cam 20-30 cm și se ramifică bine, lăstarii au structură erbacee și au tendință de cădere – formă târâtoare – dacă nu sunt susținuți prin legare de bețișoare, formând tufe.
Se cultivă atât la soare cât și la semiumbră. Înflorește bogat și uniform începând din luna iunie până în septembrie-octombrie. Florile reunite în corimbe (inflorescențe sub formă de umbrelă) mari în vârful lăstarilor sunt de diferite culori: roz, alb, ciclam, bleu, crem etc., au un luciu strălucitor și sunt foarte atractive și impresionante. La bază florile sunt tubulare, dar au deschidere largă în 5 lobi rotunjiți cu centrul florii de culoare mai pronunțată.
Sunt și soiuri cu lobi tridentați. Florile se succed din abundență din iunie până în octombrie.
Floxul anual se seamănă primăvara. Răsărirea durează 3 săptămâni și e bine să se mențină solul reavăm prin acoperirea semănăturii cu folie. Răsadul se repică și se ciupește pentru stimularea ramificării. Se plantează  afară în luna mai la distanțe 15-20 cm. Plantele cresc lent.
3. Floxul peren-pitic pentru covoare se seamănă toamna în octombrie-noiembrie pe straturi afară. Răsărirea are loc primăvara, anul viitor.
Toate speciile de flox fructifică bine și se înmulțesc ușor. Fructele sunt ca niște bobițe ovale de culoare verde la început, iar prin maturare capătă culoarea paiului și conțin în interior una-două semințe de culoare brun-cenușiu. La maturare deplină plesnesc și împrăștie semințele, rămânând cozile ca niște steluțe în 5 colțuri cu vârfurile răsfirate spre codiță – pe exterior.
Semințele sau capsulele nesparte, dar bine uscate, pot fi păstrate în flaconașe sau punguțe de hârtie la loc uscat și rece. Ele își păstrează puterea de germinație doi ani de la recoltare.
Recomand iubitorilor de flori cultura acestor plante și sunt sigur că frumusețea florilor va satisface orice exigență.
Vă doresc succes deplin!
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply