La renovarea apartamentului, peripețiile s-au ținut lanț

0
hol renovat
Foto: Steluța Boanță
Steluța Boanță, București
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru articolele publicate în nr. 3/2010 și revin pentru a vă spune câte ceva despre renovarea apartamentului.
Am ales albastru pentru zugrăveala bucătăriei, căci pereții albi conferă mai multă lumină, în combinație cu albastru, la fel și pentru hol. Gresia este albă cu chenar albastru pe marginea cameri, iar în faianța albă am intercalat câteva plăci cu model albastru (40 lei bucata). Pentru a fi mai spațioasă bucătăria, am renunțat la cămară și astfel am făcut un fel de separeu unde luăm masa. În locul ușii de la bucătărie am făcut o arcadă.
Am pus termopane, am schimbat ușa de la intrare, caloriferele în bucătărie și sufragerie, cu unele din Austria (205 lei și 320 lei). Am comandat mobilă albastru cu alb, exact după spațiul pe care îl aveam, hotă am luat una cu 3 motoare. Pe 6 scaune am dat 600 lei, și ele albastre. Din gips-carton am făcut diferite forme, cu spoturi atât în bucătărie, cât și în restul apartamentului. Pe hol am și etajere în formă de semicerc, dar și două nișe cu spoturi pentru care m-am inspirat din Practic-Idei nr 1/2005, de la doamna Drăghici.
În sufragerie am vopsit pereții galben deschis, iar partea de sus din gips-carton unde sunt spoturile, portocaliu. Am pus parchet (29 lei mp), canapea și fotolii (1500 lei), perdea portocalie (30 lei m), lustră cu telecomandă 40 lei, covor 300 lei.
În dormitorul mare am vrut pereții bleu deschis, tavanul alb, iar pe tavan am închipuit cerul înstelat din gips-carton cu spoturi, un albastru mai închis. Am luat mobilă albastru cu negru (3200 lei), perdeaua (25 lei m), covorașe, o cuvertură bleu pentru zile festive, iar pentru toată ziua o pătură în ton cu toată camera și lustră asortată.
În baia de serviciu am pus gresie, faianță, oglindă, calorifer, vas și bazin wc, chiuveta mică, port-prosop.
Lista e mare, ca la orice renovare. Pe lângă cele enumerate anterior se adaugă vopseaua lavabilă, colțare, țevi de cupru, nipluri cu filet și fără, silicon, chit, adezivi, glet, gips-carton, spoturi, parchet, plinte, folie izolatoare, prize, întrerupătoare, aracet, amorsă, șmirghel, robineți etc.
De peripeții n-am scăpat. Am zugrăvit și renovat cu 4 echipe în 4 luni.
Primul meșter nu suporta să-i spun nimic, mi-a smuls tablourile din pereți, agățătoarea rămânând în cui, a făcut pervazul la sufragerie strâmb și dacă i-am spus că se vede de la ușă, a strâns toate sculele și dus a fost. Lucrase doar câteva zile. Am stat 3 săptămâni cu casa lasată baltă căci era toiul lucrărilor și toți erau ocupați. Concediile treceau, așa că am început să cojim noi pereții cu șpaclul, până la placă și am scos toată faianța și gresia din bucătărie și băi, pentru a nu pierde timp. Erau mâinile noastre numai bășici.
După 3 săptămâni, am găsit a doua echipă care lucra la o firmă. După program, meșterii veneau și la noi, făceau totul în viteză să prindă autobuzul. Pereții din gips-carton și cei cu gresie au ieșit strâmbi, tavanul în sufragerie era numai pete, și a trebuit refăcut. Ne-au cerut o parte din bani și când le-am spus că gresia e strâmbă n-au mai venit, ar fi trebuit să ne mai dea ei 190 lei. Am scos o placă din gresie cu adeziv cu tot să o pun eu dreaptă, când m-a văzut soțul meu și-a pus mâinile în cap.
A venit și al treilea meșter, după 2-3 săptămâni, un puștan care a zis că face el tot, îi mai aduce și pe frații lui și termină. A reparat tavanul în sfragerie după ceilalți, i-am dat 100 lei pentru asta, apoi a făcut în 3 zile 1 m din hol și mi-a cerut 300 lei că are o nuntă, i-am dat și dus a fost.
În final am găsit și cea de-a patra echipă care lucra super, dar erau oameni neserioși. Au luat încă odată la finisat bucătăria și holul, le-am dat o parte din bani, apoi ne-au cerut 300 lei acont pentru dormitorul albastru care urma. Soțul meu le-a dat, dar 3 săptămâni nu i-am mai văzut. Eu am început serviciul, el și-a luat concediu fără plată, fiindcă acela de odihnă se dusese (cam 2 luni) și am așteptat mult și bine, căci băieții aveau și alte lucrări.  Până la urmă după 4 luni au terminat, manopera a fost 5.000 lei fără instalator care a fost altul și fără electrician care a fost soțul.
Ghinioanele s-au ținut lanț de când am cumpărat gresia;  când să  urcăm s-a stricat liftul, am cărat-o pe scări; când ne-au montat ușa, au pus 4-5 canciocuri de beton și-au plecat, lăsaseră găuri de se vedea afară, iar montatul intra în preț. A trebuit să apelăm la un vecin să finiseze tencuiala.
Mobila de bucătărie mi-au adus-o mai scurtă cu 10 cm, iar blatul era mai scurt cu 5 cm. Nu vroiau să-mi facă alta, dar nici să-mi dea banii înapoi. Pânâ la urmă au adus alta. Cada mi-a zis instalatorul s-o iau pe colțul celălalt, m-am dus cu ea înapoi și am schimbat-o, plătisem și 40 lei transport. Când am luat canapeaua și fotoliile nu intrau pe ușă. Soțul meu era cu nervii la pământ. Voia să o lase afară că nu mai putea să lupte cu atâtea necazuri. Noroc cu un vecin care ne-a ajutat la demontatul lor.
Am mers la un complex comercial din Voluntari să iau lustră, am găsit una pe plac care costa 400 lei. A adus patronul una sigilată, am ajuns acasă și seara am desfăcut-o s-o vadă și soțul. Când desfac: surpriză! Lustra era alta culoare și a trebuit să merg să o schimb.
La o săptămână după renovare, terminasem curățenia, pusesem covoarele și s-a spart o țeavă la caloriferul de la baia de serviciu și mi-a inundat toată casa. Eu eram la serviciu, a reușit soțul și vecinii să oprească apa, m-au anunțat și pe mine. Când am venit, covoarele erau pe balustradă, curgea apa din ele, vecinii în casă cu găleți, ligheane, adunau apa cu fărașe, prosoape, alții prin dormitor, că intrase și pe parchet.
După toate aceste lucrări și întâmplări, nu am mai avut bani pentru mobilă în dormitorul mic. Atunci am zis să reparăm patul până când strâng bani. Am găsit un anunț în ziar, a sunat soțul, dar când a venit meșterul (care avea o problemă de sănătate) a trebuit să stea lângă acesta și să facă el tot ce e greu. M-am îmbolnăvit după această renovare, dar mai ales soțul meu, pentru că a stat 4 luni cu meseriașii. N-am mai suportat mult timp zgomot de bormașină în bloc.
Când am scăpat de toate aceste necazuri cu renovatul, aveam mare nevoie de o vacanță și cum am putut am plecat. Ne-am oprit tocmai la Sighetul Marmației, unde am stat o săptămână în concediu. Am stat fără perdele 2 ani, deși le aveam cumpărate, dar nu mai suportam bormașina sau meseriași în casă.
Dormitorul mic nu este gata, am schimbat mobila cu pricina și dacă am văzut camera goală și mobilă nouă am zis să mai dau cu vopsea lavabilă odată. Am schimbat culoarea acum 4 ani, a fost portocaliu și acum am făcut verde și am dat dintr-una într-alta, căci trebuie să iau și altă perdea ca să se asorteze și alte covoare și un televizor. Când o să fie gata, vă trimit fotografii.
Dacă intenționați să vă renovați locuința, vă sfătuiesc din experiența mea să:
nu dați banii înainte, ci doar la sfârșitul lucrării;
nu lucrați decât cu meseriși ale căror lucrări le-ați văzut la alții;
vă înțelegeți de la început să lucreze numai la voi până termină;
nu le dați mâncare și băutură, ei nu apreciază efortul.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply