La munte, în Poiana Brașov

0

Felicia Vanea, București
Dragii mei,
Anul trecut am ajuns în Poiana Brașov, o stațiune foarte plăcută, renumită pentru sport și agrement. O știu de mică, pe când mergeam cu părinții în concediu, dar de atunci nu am mai trecut pe aici. În 2014 am avut bucuria reîntâlnirii cu această minunată stațiune.

Poiana Brasov
Foto: Felicia Vanea
În stațiune se poate ajunge prin Brașov, Râșnov, Timișul de Sus, Timișul de Jos, Pârâul Rece și Cristian. Cu prilejul acestei excursii, în drum spre Poiană am vizitat și Turnul Alb din Brașov. Este un vechi turn de apărare, ce străjuiește neclintit de veacuri, în liniștea lui aducându-și aminte de anii în care a fost construit spre apărarea meșteșugarilor din zonă. Acum este muzeu și oferă o scurtă lecție de istorie celor care vor să afle mai multe despre epoca medievală. Din ce am citit, în istoricul său, a ars într-un incendiu prin anii 1689, a fost lăsat în paragină până în anii 1723, când a mai fost reparat, fiind restaurat în anii `70. Poiana Brașov este cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă de la noi din țară și un centru turistic internațional.
Poiana Brasov
Foto: Felicia Vanea
Dispune de 12 pârtii de schi, cu grade diferite de dificultate, sunt și pârtii pentru copii, terenuri de sport, un lac artificial care seamănă cu un ochi uriaș, baruri, restaurante, hoteluri și pensiuni. Stațiunea a fost înființată din 1895, dar se menționează că datează de pe la 1427, datorită activităților de oierit. Este cunoscută pentru sporturile de iarnă încă de la 1895, pentru că mulți iubitori ai sportului alb au urcat până la vârful Postăvaru. Din stațiune se poate ajunge sus, la vârful Postăvaru – 1799 m (această denumire i s-a dat de la un cioban, Stoica Postăvaru, care locuia într-un vechi cartier al Brașovului), cu telecabina, pe o distanță de 2.150 m. Peisajul văzut sus este foarte frumos, interesant. Puteți vedea depresiunea Brașovului, Valea Prahovei, masivul Piatra Craiului.
Poiana Brasov
Foto: Felicia Vanea
Aici sunt locuri încărcate de istorie, de frumos, de sănătate, de aceea stațiunea este căutată pentru liniște, pentru odihnă, pentru tratarea anemiei, boli endocrine și respiratorii. Plimbându-vă prin stațiune, puteți savura vin fiert cu portocală și scorțișoară, vestitul Kurtos. Mergând, după indicator, spre Pietrele lui Solomon, veți trece prin pădure, veți auzi foșnetul brazilor prietenoși, veți întâlni o casă gen Castelul lui Dracula, vrăbiuțe gălăgioase și coșuri fumegânde.
Poiana Brasov
Foto: Felicia Vanea
În stațiune am fost cazată la pensiunea Heraldic, un loc frumos, elegant, cu servicii și preparate culinare de calitate și decorațiuni ce amintesc de epoca medievală. Mi-au plăcut toate obiectele decorative din pensiune, mai ales armurile, blazoanele, tablourile. În stațiune se află și un restaurant renumit pentru bunătățile culinare, tradiționale, oferite – Șura Dacilor, în fața căruia se află un frumos parc tematic, ce amintește de tradiția poporului român, de strămoșii noștrii – dacii, de obiceiurile lor, de viața frumoasă de la munte.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply