La masa de Paște, șervețel sub formă de ou cu două fețe

1

Elena Hăbăsescu, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragi cititori,
Primăvara vine cu un buchet de sărbători pe care românii le întâmpină cu bucurie și, printre acestea, cea mai mare este Paștele.

Elena Hăbăsescu
Obiceiurile de Paști diferă puțin de la o zonă la alta, însă oul încondeiat este prezent pe masa oricărui creștin. Eu m-am gândit să fac câteva șervețele sub formă de ou, pe care să le folosim la servitul mesei în această zi ce ne vestește reînvierea naturii. Este foarte ușor de realizat. Avem nevoie de bucăți colorate de pânză, vatelină subțire și câteva modele decupate din alte materiale să le aplicăm pe una dintre fețe. Menționez că șervețelul nostru va avea două fețe și se poate folosi tot timpul, nu numai de Paști.
Cum procedăm :
Pentru o față tăiem fâșii de 6 sau 8 cm în așa fel încât să avem perechi. Pentru cealaltă față vom folosi o singură bucată de material, pe care vom aplica o floare decupată de undeva sau alt model. Dimensiunea blocului nostru trebuie să fie de 42-45 pe 32-35 cm, ca să avem de unde îndrepta marginile, să ne rămână o dimensiune de 30/40 cm. Pe bucata de pânză întreagă punem vatelina și o prindem la colțuri în ace cu gămălie să nu se deplaseze în timpul lucrului. La mijloc, peste vatelină, punem o fâșie de material care poate fi și de altă dimensiune. O fixăm cu ace de gămălie. De o parte și de alta a cestei fâșii vom coase perechi de fâșii cu alt model până avem dimensiunea dorită. Cum le coasem? Suprapunem fâșiile față la față și tragem cusătura pe margine. Desfacem fâșia cusută și peste ea coasem alta. La final călcăm blocul și-l quiltuim.
Este o metodă prin care se obțin ușor blocuri din bucățele mici cu diferite modele. Dacă până acum, pentru fața decorativă a unui bloc, se cosea separat modelul, aici îl vom coase direct pe vatelină și dos. Această metodă se poate folosi și la alte produse, care ne permit coaserea directă a bucăților de pânză pe vatelină.
Mai departe aplicăm pe cealaltă parte un decupaj cu model de floare folosind zigzagul mărunt de la mașina de cusut. Dintr-un carton decupăm forma unui ou cu dimensiunea 30/40 cm sau altă dimensiune dorită. Îl aplicăm pe blocul nostru și în jurul lui însemnăm cu creionul. Decupăm cu foarfeca oul nostru textil. Paspoalăm marginea cu o fâșie de material cu lățimea de 4 cm, călcăm cu fierul și trecem la următorul șervețel.
Spor la lucru!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: M-am îndrăgostit de sculptura pe ouă | Revista Practic idei

Leave A Reply